+ Média

Elítélték az egykori auschwitzi lágerőrt

Oskar Gröning

Noha Gröning saját kezűleg nem ölt meg senkit, százezrek halála szárad a lelkén: az SS tagjaként 1944-ben az ún. „magyar akció” (Ungarn-Aktion) idején a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte.

Négy év szabadságvesztésre ítélte a lüneburgi tartományi bíróság az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őrét, Oskar Gröninget.

A 94 éves férfit – aki könyvelőként dolgozott a haláltáborban – háromszázezer rendbeli gyilkosságban bűnrészesség miatt ítélték el, az ügyészségi indítványhoz képest szigorúbb büntetést szabva ki rá.

Noha Gröning saját kezűleg nem ölt meg senkit, százezrek halála szárad a lelkén: az SS tagjaként 1944-ben az ún. „magyar akció” (Ungarn-Aktion) idején a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának, és bevételezte, majd az SS berlini központjába küldte a csomagokban.

A férfi, akinek tárgyalása április óta zajlott, bevallotta, hogy morális bűnt követett el, és most már csak Istent kérheti, hogy bocsásson meg neki, mivel arra nem jogosult, hogy a Holokauszt áldozataitól ilyet kérhessen.

Gröning 21 éves volt akkoriban, és önszántából lett náci, amikor 1942-ben elküldték az auschwitz-birkenaui haláltáborba, hogy vizsgálja át az érkezők bőröndjét és vegye el az azokban talált bankjegyeket, majd küldje a berlini SS központba.

A hírhedt „magyar akció” által 1944 májusától júliusáig Magyarországról 137 vonatot küldtek Auschwitzba, benne 425 000 ezer elhurcolt zsidóval. Legalább 300 000 ezer embert azonnal gázkamrába küldtek

– olvasható a vádiratban.

A bíróság mérlegelte azt is, milyen mértékben bűnösök azok, akik ugyan a hatalom kiszolgálóiként hozzájárultak a náci gépezet működtetéséhez, ám nem vettek részt aktívan a hatmillió zsidó meggyilkolásában.

Az elmúlt években az ügyészek Frankfurtban úgy döntöttek, hogy nem folytatják a Gröning és más koncentrációs táborokban dolgozók elleni ügyeket, mivel szerintük nem volt okozati összefüggés Gröning tevékenysége és a körülöttük történt mészárlás között.

A hannoveri ügyészek ezzel a kijelentéssel nem értettek egyet, emlékeztetve Ivan Demjanjuk ügyére, akit 2011-ben öt évre küldtek volna börtönbe a sobibóri haláltáborban 27 ezer zsidó meggyilkolásában bűnsegédként történt közreműködéséért. Demjanuk egészségi állapotára tekintettel azonban az ítélet végrehajtását felfüggesztették. A férfi 2012 márciusában halt meg.

(Forrás: The Guardian, MTI)

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top