+ Zene

Magyarország a vendég a spanyolországi Medinaceli zenei fesztiválján

Medinaceli

Kilenc évvel ezelőtt azért hívták életre ezt a fesztivált, hogy a minőségi művészetet eljuttassák egy olyan területre, ahol „hiány van a kultúrából”. Medinaceli ugyanis mindössze nyolcszáz lakosú középkori kisváros Madrid és Zaragoza között félúton. A fesztivál programja minden évben egy vendégország köré épül, idén Magyarországon a sor.

Kilenc évvel ezelőtt azért hívták életre ezt a fesztivált, hogy a minőségi művészetet eljuttassák egy olyan területre, ahol „hiány van a kultúrából”. Medinaceli ugyanis mindössze nyolcszáz lakosú középkori kisváros Madrid és Zaragoza között félúton. A fesztivál programja minden évben egy vendégország köré épül, idén Magyarországon a sor.

Megmártózunk az ezeréves kulturális hagyományokban, amelyeket Magyarország nyújt.

– így harangozták be a szervezők a magyarok részvételét a fesztiválon. Hangsúlyozták, hogy Magyarországon a zene mindig is központi szerepet töltött be, a népzene és a klasszikus zene pedig egymást táplálva fejlődött.

A fesztivál első hétvégéjén Magyar kapcsolatok – kelet és nyugat között címmel Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc műveiből álló koncertet adtak a meghívott zenészek: Krulik Eszter és Michalska Karolina hegedűművészek, Karácsony Katalin brácsaművész, Nagy Judit csellóművész, akiket Rubén Yessayan kísért zongorán.

A magyar fellépők sorát Császár Zsuzsanna Viktória zongoraművész folytatja, aki július utolsó hétvégéjén ad koncertet: mások mellett Bartók Béla és Liszt Ferenc műveit hallhatja a közönség.

A koncertek mellett képzőművészeti érdekessége is van a fesztiválnak: a Spanyolországban élő és alkotó Fodor-Lengyel Zoltán festőművész műveiből nyílt tárlatot tekinthetik meg a fesztivál ideje alatt azok, akik Medinacelibe látogatnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top