+ Képzőművészet

Elhunyt Doór Ferenc

doór ferenc

Doór Ferenc nagybányai festészet hagyományait folytató festészetében a természeti témák és emberalakok gazdag színvilággal jelennek meg.

Péntek hajnalban 97 éves korában elhunyt Doór Ferenc festőművész – tudatta családja.

Doór Ferenc 1918. június 14-én született Erdélyben, a Hunyad megyei Petrillán. 1938-1941 között a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa, később tanársegédje volt. A háborút követően három év szibériai hadifogság következett, majd szabadulása után bekapcsolódott a művészeti élet vérkeringésébe, 1957-ben a Művészeti Alap és a Képzőművészeti Szövetség tagja lett.

Számos kiállítása volt Magyarországon és külföldön, évtizedeken keresztül az alkotóházak alkotói közösségében dolgozott Szigligeten, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon. A nagybányai festészet hagyományait folytató festészetében a természeti témák és emberalakok gazdag színvilággal jelennek meg.

Munkásságáról maga így írt:

…munkámmal igyekeztem hűen követni művészeti elképzeléseimet – megörökíteni a mindennapok életképiben rejlő szépséget -, emberi sorsok apró örömét és bánatát, korunkat s a változást, egy-egy táj jellegzetes időtlen hangulatát.

Doór Ferenc 2011-ben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

A Magyar Művészeti Akadémia osztozik a család gyászában.

A fenti kép adatai: Doór Ferenc, Akt pamlagon, 75 x 50 cm

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top