+ Film

Stílusosan mocskos és sötét a True Detective új évada

Sötét titkok, drámai karakterek, szemkiégetés savval, hollómaszkos gonosztevő, mindent behálózó korrupció. A True Detective sorozat második évada Matthew McConaughey és Woody Harrelson nélkül is kellően mocskos és titokzatos. Lássuk, mit szűrhetünk le az első három epizód alapján!

Azt mondod, nincs True Detective (A törvény nevében) a jó öreg Matthew McConaughey – Woody Harrelson páros nélkül? Hogy a második széria úgy süllyed majd el a mocsárban, akár egy hulla a kietlen lápvidéken? Pedig igenis érdemes adni egy esélyt a nyomozós HBO-sorozat második szezonjának: ugyanúgy mocskos, mint elődje, csak épp máshogy ránt le minket a bűn tengerének legmélyére. Lássuk, mit szűrhetünk le az első három epizód alapján! A cikk nyomokban spoilert tartalmazhat!

Mind azt kapjuk, amit megérdemlünk.

– hirdeti a sorozat, ezért mindjárt megismerjük az öntörvényű, kiégett, folyton vedelő Ray Velcoro nyomozót (Colin Farrell), aki a Vinci nevű kaliforniai városkában, vagy inkább porfészekben teljesít szolgálatot. Akinek hiányzik Rust Cohle (Matthew McConaughey) az első évadból, az Ray Velcoróval fog vigasztalódni.

A második széria négy főszereplővel dolgozik: Ray-en kívül találkozhatunk még a vagány állami rendőrnővel, Ani-val (Rachel McAdams), az országúti rendőrrel, Paul-lal (Taylor Kitsch), és egy Frank Semyon nevű üzletemberrel (Vince Vaughn). A négy főszereplő sztorija akkor találkozik, amikor előkerül  Ben Caspere hivatalnok holtteste. A férfi szemébe savat csepegtettek (mind azt kapjuk, amit megérdemlünk?), és egyéb módon is megbecstelenítették, pedig épp egy fontos üzleti találkozója lett volna Frank Semyonnal. Ekkor veszi kezdetét a nyomozás, és persze a négy főszereplő személyes drámája, ami legalább akkora hangsúlyt kap, mint a szövevényes krimiszál.

Frank Semyon (Vince Vaughn) és Ray Velcoro (Colin Farrell) a True Detective második szériájában

Frank Semyon (Vince Vaughn) és Ray Velcoro (Colin Farrell) a True Detective második szériájában – a kép forrása: bustle.com

Mind a négy figurának megvan a maga keresztje: akad olyan, akinek felesége nemi erőszak áldozatává vált, van, akit részeges apja gyerekkorában rendszeresen bezárt a pincébe, és találunk olyat is, akit sebhelyek emlékeztetnek fájó múltjára.  Ahogy egyre jobban megismerjük a szereplőket, a sötét titkok szép lassan kerülnek felszínre. A legerősebb és legtragikusabb karakter egyelőre Ray Velcoro, aki az első epizódban fia egyik zaklatóját regulázza meg a maga módján: végignézeti a sráccal, ahogy annak apját véresre veri, majd kilátásba helyez egy lefejezést is. Colin Farrell zsigerből játssza a magának való nyomozót, aki körülbelül annyi whiskyt iszik, mint amennyi vizet nekünk kéne fogyasztanunk kánikula idején.

Új köntösben 

Akár tetszik akár nem, a True Detective második sorozata új főcímzenét kapott. Hol vannak már azok az idők, amikor a The Handsome Family búskomor muzsikája zakatolt az epizódok előtt? Helyette Leonard Cohen énekli a Nevermind című dalát mély, karcos hangján. Ahogy egyre többször hallgatjuk ezt a számot, egyre sejtelmesebbnek és ridegebbnek tűnik.

A város feeling már a főcímben is beköszön, nem véletlenül. Nic Pizzolatto ezúttal a kietlen, elidegenedett, mégis folyton morajló iparvárosok hangulatát lovagolja meg. Füstöt, gőzt pöfékelő Los Angeles-i gyárak és óriási, egymásba fonódó sztrádák képei elevenednek meg előttünk. A Vinci nevű kisvárosban sem találkozunk mással, csak szeméttel, betonnal, vassal, és persze korrupcióval. Az első szériához hasonlóan tehát itt is fontos szerepet kap a nyomasztó atmoszférájú helyszín, ami kitűnő táptalajt biztosít a bűnnek. Ahogy az első, úgy a második epizód is lassan csordogál, de a nyomozás során olyan izgalmas figurák tűnnek fel a színen, akik már puszta megjelenésükkel, beszédükkel levesznek minket a lábunkról. Ha már a beszédnél tartunk, egyre drámaibb, hatásvadász dialógusoknak lehetünk fültanúi: Rachel McAdams előszeretettel tart óriási hatásszünetet egy-egy mondata között, miközben beszélgetőpartnerének hátat fordítva gondterhelten kortyolgatja a whiskyt, amit Velcoro nyomozóhoz hasonlóan ő is előszeretettel fogyaszt. Colin Farrell pedig olyan mélabús szemekkel ücsörög a lepattant krimó félhomályában, hogy meg sem kell szólalnia, átérezzük minden kínját.

Vince Vaughn - a kép forrása: True Detective Facebook

Vince Vaughn – a kép forrása: True Detective Facebook

A szereplők drámájának és az erős atmoszférának köszönhetően a gépszíj a második-harmadik epizódnál beránt minket. Teljesen felesleges az éj évadot a  Matthew McConaughey féle nyomozósdihoz hasonlítani. Nic Pizzolatto új szereplőkkel és új helyszínnel hozta el nekünk a bűn, a mocsok és a dráma gondosan összekotyvasztott egyvelegét. Hogy ez az új recept végül beválik-e, még nem tudni, de az első három falat meggyőző volt. Sőt, most jött csak meg az étvágyunk a többihez!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top