+ Építészet

Petícióban támadják a magyar fotósok az EU panorámaszabadság korlátozását

panorámaszabadság

Franciaországban már érvényben van a szabályozás: nappal lefotózhatjuk engedély nélkül az Eiffel-tornyot, de éjszakai felvétel készítéséhez már engedélyt kell kérnünk, mivel a francia jog szerint az művészeti installációnak minősül.

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról, hogy miként egységesítik a szerzői jogi szabályozást, amely korlátozná a panorámaszabadságot. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy engedélyt kellene kérni a köztéri épületek, műalkotások lefotózása előtt a tulajdonostól vagy jogutódtól. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai összefogtak, és közösen nyújtanak be petíciót az EP ellen.

Ennek nyomán elindították új Facebook-oldalukat is, ahol a petíció teljes szövege elolvasható. Ha július 9-én megszavazza az Európai Bizottság által benyújtott törvényjavaslatot az EP, akkor Magyarországon sem lehet majd engedély nélkül középületeket, szobrokat, műalkotásokat fotózni.

Ez nemcsak a fotóriporterek, filmesek, újságírók, fotóművészek és vizuális művészek munkáját korlátozná, hanem mindenkiét, aki fotót készít köztereken.

Franciaországban már érvényben van a szabályozás: nappal lefotózhatjuk engedély nélkül az Eiffel-tornyot, de éjszakai felvétel készítéséhez már engedélyt kell kérnünk, mivel a francia jog szerint az művészeti installációnak minősül. A szerzői jogi szabályozás szerint ugyanis illegálisnak számít engedély nélkül publikálni a képet, vagyis, ha az esti Eiffel-toronynál fényképezkedünk és azt feltöltjük a Facebookra, a francia jogot nézve bűncselekményt követünk el.

panorámaszabadság

Az Eiffel-torony cenzúrázva. Az eredeti kép a Wikipedia olaláról van.

A törvénytervezetet kidolgozó Julia Reda az EP-zöld/kalózpárti képviselője a digitális piac egységesítésére hivatkozik: így akarják ugyanis megszüntetni a tagállamok között fennálló, a szerzői jogi szabályozások eltéréséből adódó különbségeket.

De mi is az a Panorámaszabadság? Idézet a Wikipédiából:

A panorámaszabadság (angolul: freedom of panorama, FoP) egyes szerzői jogi rendszerekben meglévő szabályozás, amely megengedi a jogvédett művekről fényképek vagy más származtatott művek készítését és azok felhasználását az eredeti mű jogtulajdonosának engedélye nélkül is, ha az eredeti mű „a panoráma része” (a pontos szabályozás változó, de ilyen lehet például egy épület vagy egy köztéri szobor).

Az elnevezés a német szerzői jog Panoramafreiheit fogalmából ered.

Magyarországon az Szjt. 68. § (1)[1] szerint A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható. A legtöbb európai országban létezik hasonló szabályozás; egy nevezetes kivétel Franciaország, ahol az épületek látképe jogvédett.

panorámaszabadság

The Little Mermaid Copenhagen, Denmark © 1913 Edvard Eriksen/wikipedia.org

Eddig ez történt az ügyben:

• Angliában korábban már életbe lépett az engedélyhez kötött köztéri fotózásra vonatkozó szabály, de nem működött, így eltörölték

• Az EU a digitális piac egységesítésére hivatkozva terjesztené ki a szabályozást az összes tagállamra

Az Európai Bizottság ez év végéig nyújtja be a szerzői jogok szabályozására vonatkozó új javaslatát. Julia Reda szerint szükség van a reformra, hogy a szabályozás megfeleljen a mai digitális kornak. Jelentésében a panorámaszabadság bevezetését szorgalmazza az összes uniós tagállamban,

– legalábbis ezt írják az Európai Parlament honalapján.

• Módosítást nyújtott be viszont a javaslathoz Jean-Marie Cavada francia liberális képviselő (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport) amely szerint:

a középületekről készült fényképek kereskedelmi célú felhasználását a jogtulajdonos engedélyéhez kötné

– magyarul korlátozná a panorámaszabadságot.

• A módosítást a jogi szakbizottság megszavazta, tehát az EP-képviselőknek a július 9-ei plenáris ülésen kell szavazniuk a panorámaszabadság kérdéséről.

• Állítólag ez arról is szól, hogyha valaki mégis készít egy olyan fényképet, ami később csípi a műalkotás/köztéren álló épület jogos tulajdonosának/jogutódjának szemét, előnnyel indulhasson a bírósági perben az illegális felhasználóval szemben.

• Elméletben szépen hangzik a törvényjavaslat lényege, így akarják ugyanis megszüntetni az egyes tagországok közötti különbözőségeket, amelyek a szerzői jogi szabályozások eltéréséből adódnak. Kérdés, hogy van-e értelme, hiszen nyilván senki nem rohangál az éjszakai Eiffel-torony lefényképezése előtt engedélyért.

• Sokak szerint azonban ez a gyakorlatban nem működne és csak a köztéri fotózás ellehetetlenítéséről szólna

• A szabályozást ellenzők létrehoztak egy petíciót, azok számára, akik meg akarják őrizni a panorámaszabadságot. Eddig több mint 375 ezren ezren írták alá a petíciót, amelyben azt követelik az Európai Parlamenttől, hogy ne korlátozzák a a köztéri fotózást, hanem inkább segítsék elő, hogy az összes EU-s tagállamban engedély nélkül lehessen fotózni a köztereken.

• Ha megszavazzák a törvényjavaslatot akkor az ingyenes enciklopédiaként működő Wikipédiáról például több tízezer képet kell majd törölni, hiába kapják ingyenesen az oldalon közzétett képeket. Az új törvény értelmében ugyanis a köztereken készült képek nem a fotót készítő tulajdonában állnának.

• A Wikipedia illusztrálja is, hogy nézne ki az oldal: fekete folttal takarták ki az épületek helyét, így kampányolva a törvényjavaslat ellen. Erre a célra külön oldalt hoztak létre.

Julia Reda és Jean-Marie Cavada álláspontjáról több is kiderül a Mi a panorámaszabadság és kell-e uniós szinten szabályozni? című cikkből, amely az Európai Parlament oldalán jelent meg, itt olvasható.

Ezekben az országban nem fotózhatunk engedély nélkül

Említettük az elején Franciaországot, ám nemcsak ott érvényes a szabály, hanem Luxemburgban, Olaszországban, Belgiumban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Görögországban is. Ezeken a helyeken tehát csak engedéllyel lehet fotózni köztereken álló épületeket, műalkotásokat, akkor is, ha csak a nagymamának akarjuk mutogatni otthon a képeket.

panorámaszabadság

zöld épületek és egyéb műalkotások képe szabadon közzétehető |világoszöld épületek képe szabadon közzétehető | sárga  épületek képe kereskedelmi célra csak engedéllyel használható | piros épületek képe bármilyen célra csak engedéllyel használható/wikipedia.org

Szlovéniában, Bulgáriában, Romániában, Bosznia Hercegovinában, Montenegróban, Albániában, Izlandon, Észtországban, Lettországban, Litvániában a részleges szabályozása van érvényben, vagyis magánrészre, nem üzleti céllal fotózhatunk engedély nélkül. De ha mégis kereskedelmi céllal használnánk fel a fotót, akkor ahhoz már engedély szükséges.

A világos zölddel jelölt országokban az épületek képe igen, a műalkotásoké szabadon nem közzétehető, a zölddel jelölteken, ahogy Magyarországon is, az épületeket és egyéb műalkotásokról szóló fotók is szabadon közzétehetők.

Ha nem köztereken álló épületeket vagy műalkotásokat fotózunk, akkor továbbra is kötelesek vagyunk engedélyt kérni. Ugyanez vonatkozik a magánterületekre is.

Forrás: juliareda.eu, wikipedia.org, index.hueuroparl.europa.eu

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Donovan szerint:

    Most akkor fotózni nem szabad, vagy közzétenni? Emlékeztet az átkosban kirakott „Fényképezni tilos” táblákra.
    Vagy, „hidat szabad, de hídról nem”.
    Hová lett a véleményszabadság, vagy freedom of expression?
    Fingani köztereken, otthon, moziban…még szabad?
    Csodálom.

  2. A panoráma szabadság eltörlése egy egyenes támadás Európa és az Európai értékek ellen‼‼‼

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top