+ Képzőművészet

Hiába a politikai gáncsoskodás, megnyílt a Csontváry-kiállítás

Csontváry-kiállítás

A Csontváry-kiállítás szakmai megnyitóján köszöntőt mondott L. Simon László miniszterhelyettes, Keserü Ilona Kossuth-díjas képzőművész és Gulyás Gábor kurátor. Gulyás Gábor szerint L. Simon Lászlónak köszönhető, hogy a tárlat nem csupán egy ábránd maradt.

Július 5-én nyílt meg Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítása a tavaly felújított Honvéd Főparancsnokság épületében. A magányos cédrus – Csontváry géniusza tárlat július 6-ai szakmai megnyitóján felszólalt Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Keserü Ilona festőművész.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy minden gáncsoskodás, minden ellenkező törekvés és szakmainak beállított, de valójában szakmaiatlan akadály ellenére az évtized kiállítása ma megnyílt.

– kezdte beszédét L. Simon László, kiemelve, hogy ha nincsenek az anyagi támogatók, akkor a kiállítás létre sem jöhetett volna.

Csontváry-kiállítás

A szerző fotója

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának köszöntője után Keserü Ilona Kossuth-díjas festőművész lépett a pódiumra, és Csontváry művészetét méltatta.

Csontváry festészete még le sem szállt magas röptéből – bár sokkal többet tudunk róla, mint korábban  – de műve mindettől csak tovább telítődik, élesebbé, hangsúlyosabbá, hatékonyabbá, csábosabbá válik. Csontváry egyike az emberiség nagy megvalósítóinak. Örüljünk, hogy mindez közöttünk történt és történik.

– mondta a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett festő.

Keserü Ilona beszéde a tárlat szakmai megnyitóján - a szerző fotója

Keserü Ilona beszéde a tárlat szakmai megnyitóján – a szerző fotója

Csontváry meghiúsult kiállításainak listája hosszabb és impozánsabb, mint a megvalósult tárlatoké. Nem látszik tisztán minden esetben, hogy milyen kultúrpolitikai gáncsoskodásokkal érték el ezt, de azt magam is tapasztaltam 2010-ben és most is, hogy a helyzet nem sokat változott. Remélem, nem veszik ünneprontásnak, ha elmondom, ezt a kiállítást is igyekeztek ilyen módon meghiúsítani. Ez nem szakmai, hanem morális és politikai kérdés. Politikai támadásokat politikusok tudnak hatástalanítani. Most akadt valaki, aki ezt rendre megtette. Szeretném, ha tudnák, ez a kiállítás ugyanúgy meghiúsult volna, mint a hasonló kezdeményezések mindegyike, ha nem áll az ügy mellé L. Simon László. Ő volt az, aki nem engedte, hogy ez a tárlat csak ábránd maradjon.

– mondta ünnepi beszédében Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora.

Gulyás Gábor, a Csontváry-kiállítás kurátora - a szerző fotója

Gulyás Gábor, a Csontváry-kiállítás kurátora – a szerző fotója

A nyitóbeszédek után megtekinthettük a Magányos cédrus – Csontváry géniusza kiállítást. Júniusban még csak a Honvéd Főparancsnokság üres falai között bolyongtunk, és már akkor is látszott, a helyszín méltó lesz arra, hogy ott kerüljön bemutatásra az egyik legterjedelmesebb Csontváry-kiállítás.

A szerző fotója

A szerző fotója

A majdnem 100 festmény és grafika önmagáért beszél, a kisfilmek, az interaktív felületek pedig segítenek abban, hogy még jobban megismerjük azt a művészt, aki talán csak most kapja meg a neki kijáró figyelmet.

A tárlat 2015. december 31-ig  – hétfő kivételével – minden nap megtekinthető.

Korábban írtuk:

Kamerákat helyeznek el a Csontváry-képeket szállító ládákban

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top