+ Film

Amy Winehouse és a rossz férfiak társasága

Amy Winehouse

A héten a magyar mozikba is eljut az Az Amy Winehouse-sztori című dokumentumfilm, amely a pár évvel ezelőtt elhunyt énekesnő útját követi végig a tinédzserévektől a drogfüggőségig.

Szerintem a legizgalmasabb részek a siker előtti, illetve a mérsékelt siker éveiben vannak, ahol egyfelől beláthatunk a kulisszák mögé, valamint végigkövethetjük Amy Winehouse kissé szeszélyes személyiségének változásait is.

A héten a magyar mozikba is eljut az Amy – Az Amy Winehouse-sztori című dokumentumfilm, amely a pár évvel ezelőtt elhunyt énekesnő útját követi végig a tinédzserévektől a drogfüggőségig.

Amy: Az Amy Winehouse-sztori. R.: Asif Kapadia. Bemutató: 2015. július 9. Forgalmazza a Vertigo.

Mindenkinek megvan a maga története arról, hogy hol volt a szeptember 11-i terrortámadás idején. A múltkor épp arról beszélgettem valakivel, hogy mikor és hol hallottuk híres emberek halálhírét. Az elmúlt években Amy Winehouse halála volt a legmegdöbbentőbb, aki tragikusan korán, 27 évesen halt meg 2011-ben. Négy évvel ezelőtt nyáron éppen a Balatonon nyaraltunk, amikor Amy meghalt.

Persze hallottunk Amy Winehouse függőségeiről, lemondott turnéjáról és ramaty állapotáról, de mégis döbbenetes volt a hír, valahogy elképzelhetetlennek tűnt, hogy Amy bele is haljon ebbe az egészbe. Ezek után a Balatonról hazaérve különösen szomorú volt olvasni a vérszomjas kommentelők rögtönítélő bíróságának kegyetlen ítéleteit: megérdemelte, így jár minden drogfüggő, miért kellett ennyit inni, miért kellett drogozni, és különben is, minek ment oda.

Az érem távolról

Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori című film kiválóan alkalmas arra, hogy árnyalja az Amyről alkotott képünket, valamint arra is jó, hogy kissé megértőbbek legyünk a függőségekkel szemben: azért ez nem úgy működik, hogy ha valaki már elég híres, akkor nem tud magával mit kezdeni jó dolgában, és ezért unaloműzés céljából drogozni kezd.

Asif Kapadia (ő rendezte a remek Senna-filmet is) Amy történetét a problémás tinédzserkorból indítja, így a film nagyjából 10 évet ölel fel az énekesnő életéből archív családi felvételek, interjúk, valamint a környezet visszaemlékezéseinek segítségével. A gyermekkor csak később jön elő, amikor egyre nyilvánvalóbb lesz az, hogy Amy Winehouse felnőttkori problémáinak boncolgatása közben nem lehet figyelmen kívül hagyni a közepesen zaklatott családi hátteret.

Az érem egyik oldala

Szerintem a legizgalmasabb részek a siker előtti, illetve a mérsékelt siker éveiben vannak, ahol egyfelől beláthatunk a kulisszák mögé, valamint végigkövethetjük Amy Winehouse kissé szeszélyes személyiségének változásait is. Talán furcsa lehet, hogy mennyi bizonytalanság és törékenység van a magabiztosság maszkja mögött, ebbe aztán alaposan belelátunk az Amyben.  Aztán a Back To Black lemez megjelenése, és a Rehab című dal sikere után minden összefolyik: drogok, paparazzik, piálások, koncertek, elvonókúra, és a többi.

Itt merülhet fel az Amy körüli két legfontosabb férfi felelőssége: nevezetesen Amy Winehouse apjáé, valamint Blake Fielder-Civilé, aki az énekesnő férje volt. Az Amy-film narratívájára leginkább arra utal, hogy az apa, Mitch Winehouse pióca módjára próbált minél inkább reflektorfénybe kerülni lánya farvizén, néhol eléggé bicskanyitogató módon. Ahhoz sem kell túl sok rosszindulat, hogy Blake-ben azt lássuk, hogy az egészben azt élvezi a legjobban, hogy könnyű élete van, és van pénze drogozni.

Az érem másik oldala

Ez azonban csak az érem egyik oldala, és az Amy-film nem nagyon engedi védekezni a két férfit. Aki szeretne tisztábban látni, az Mitch Winehouse magyarul is megjelent könyvét olvashatja hozzá a filmhez, bár az egészen döbbenetes, hogy ez a könyv még Amy Winehouse halálának első évfordulója előtt kész lett. A család nagyon felháborodott az Amyn, és Mitch Winehouse a film újravágását követelte:

A két férfi árulása viszont ad egy ívet a filmnek, amelynek baljós, utolsó fejezete az a bizonyos belgrádi lebőgés, amelynek eredményeképpen a budapesti koncertet is lemondták, néhány héttel később pedig bekövetkezett a legrosszabb. Asif Kapadia dokumentumfilmhez képest hosszú játékidejű alkotása elképesztő helyről túrt fel anyagokat az énekesnőről, így ennél teljesebb film aligha fog készülni Amy Winehouse-ról, illetve nem utolsósorban a sajnálatosan sovány életmű néhány kiadatlan felvétellel gazdagodott a filmnek köszönhetően.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top