+ Ajánló

Saul fia és Totó nővérei a Lux-díj közelében

Saul fia

A Lux-díjjal az EP minden évben az általa legjobbnak ítélt európai filmet tünteti ki, idén két magyar vonatkozású film is az elődöntősök között.

Két magyar vonatkozású filmet, Nemes Jeles László Saul fia című alkotását és Alexander Nanau román-magyar-német koprodukcióban készült Totó és nővérei című filmjét is jelölték a 2015-ös Lux-díj tíz elődöntős filmje közé – olvasható az Európai Parlament vasárnapi közleményében.

https://www.youtube.com/watch?v=7snMic8zEqo

A Lux-díjjal az EP minden évben az általa legjobbnak ítélt európai filmet tünteti ki, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.

A 10 filmből álló jelöltlistát a közlemény szerint a Karlovy Vary-i filmfesztiválon jelentették be. A tízes listát július végén háromra szűkíti az Európai Parlament, a győztesről később döntenek.

A 2015-ös Lux-díj jelöltjei között van továbbá brit, spanyol, francia, valamint izlandi-dán, olasz-amerikai-német-francia-katari, bolgár-görög, horvát-szlován-szerb koprodukcióban készült film is.

A Lux-díj az idén különös hangsúlyt fektet a fiatal rendezők munkájának kiemelésére. Öt első nagyjátékfilmes fiatal rendező – Jonas Carpignano, Deniz Gamze Ergüven, Nemes Jeles László, Kristina Grozeva és Petar Valchanov – filmje került a tíz közé. Szintén fiatal rendező munkája a Toto és nővérei (Alexander Nanau) és a Kosok (Grímur Hákonarson).

A 2014-es Lux-díj filmjeinek közönségdíjasát is bejelentették vasárnap este. A legtöbb közönségszavazatot a tavalyi jelöltek közül Rok Bicek Osztályellenség című filmje kapta:

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top