+ Építészet

Uniós szinten szabályoznák a panorámaszabadság kérdését?

panorámaszabadság

Az EU parlamentje olyan előterjesztést tárgyal, amely megtiltaná a fotósoknak, hogy közzétegyék a saját fényképeiket az azokon látható épületek jogtulajdonosainak engedélye nélkül. A panorámaszabadság vége?

A Wikipédián tűnt fel a hír, amely szerint Európa – és benne Magyarország – köztereinek és műemlékeinek képei csak az épületek jogtulajdonosainak engedélyével lenne bemutatható. A javaslat elfogadásának és jogerőre emelkedésének következményei pillanatnyilag szinte beláthatatlanok. A jelenlegi, nemzeti hatáskörbe tartozó szabályozása (szerzői jogi törvény 68. §) a cikk szerint így rendelkezik:

A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható.

Az EU tagállamainak többségében hasonlóan megengedő a szabályozás, ami a francia javaslat szerint – francia mintára – az alábbiak szerint változna:

A fizikai nyilvános térben állandó jelleggel elhelyezett művekről készült fénykép- és videofelvételek vagy más képi ábrázolások kereskedelmi célú felhasználását minden esetben a szerzők vagy megbízottaik előzetes engedélyéhez kell kötni…

A cikket teljes terjedelmében elolvashatod itt. Arról is tájékozódhatsz, hogy milyen fórumokon léphetsz fel a július 9-én tárgyalásra kerülő javaslat ellen… ha fontosnak gondolod a panorámaszabadság fennmaradását.

(A képen a  Lágymányosi-híd környéke
 A kép azt mutatja, milyen hatása lenne
a panorámaszabadság eltörlésének a közterek bemutathatóságára.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top