+ Film

Megjöttek a maszkos hekkerek, egy rendszer sincs biztonságban!

Egy rendszer sincs biztonságban

A hekkerkedés nem csupán a világhálón működik, az igazi profik az embereket is kijátsszák. Nem kell hozzá más, csak egy kis megtévesztés, és az arcátlanság győz. A Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban című mozi olyan, mint egy újracsomagolt Harcosok klubja, de akkorát azért nem üt, mint Fincher alkotása.

Oda vagy a pörgős thrillerekért? Érdekel a hekkerkedés? Szeretted a Harcosok klubját? Akkor adhatsz egy esélyt Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban című német mozinak, ami hazánkban július 9-én kerül bemutatásra a Vertigo Média jóvoltából.

Benjamin (Tom Schilling) hihetetlenül sótlan fiú. Az a fajta srác, akivel nem szívesen utaznánk egy buszon, amikor épp kifogy a szusz az mp3-lejátszónkból. A magányos és hányatott sorsú tinédzsert egyedül a hekkerkedés hozza lázba. Amikor megismerkedik a vagány Max-szel, elhatározza, ő lesz az egyik legnevesebb cyberkalóz. Max negyedik tagként beveszi hekkercsapatába Benjamint, és CLAY (Clowns Laughing At You) néven, jellegzetes bohócmaszkjaikban kezdenek el bajt keverni a virtuális térben. Eleinte csak kisebb csínyekkel próbálják felhívni magukra a figyelmet: neonácikból és gyógyszergyárakból csinálnak viccet. Ám mint kiderül, az egyik legnagyobb hekkercsapat, az MRX nem veszi komolyan Benjaminék virtuális bohóckodását. Ezért a CLAY úgy dönt, ideje bevállalni súlyosabb balhékat is, hogy kivívják a nagyhalak tiszteletét: akkora hepajt csapnak, hogy még az Interpol is a nyomukba ered. Ahogy mondani szokták, innentől már nem babra megy a játék. Közben Benjamin megtanulja úgy irányítani az emberi agyat, akár egy operációs rendszert.

Egy rendszer sincs biztonságban

A Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban három szobrot zsebelt be a Német Filmakadémia díjátadóján: a legjobb vágás, a legjobb hang, valamint a legjobb látványtervezés kategóriájában is nyert. Tökéletesen igazuk is van a németeknek, Baran bo Odar alkotása ugyanis képi világát, hangját tekintve hihetetlenül modern és vagány. A 100 percet maximális fordulatszámon pörgi végig a film, nem hagyva időt az unatkozásra. A világháló hekkereinek képzeletbeli közösségébe egy titokzatos, fiktív világon keresztül nyerünk betekintést, ahol eltorzított hangú, arctalan, csuklyás alakok gyülekeznek. Két cyberbűnöző levelezése nem lenne túl izgalmas, ha egy szimpla csetelést látnánk a vásznon, ez a megoldás viszont abszolút telitalálat.

A kép forrása: 34-magazine.com

A kép forrása: 34-magazine.com

Főszereplőnkkel, Benjaminnal nehezünkre esik az azonosulás: ahogy a filmben is mondják, ő a lúzereknek az unalmas fajtája, akit a suliban még meg sem vertek az osztálytársai. Éppen ezért a Benjamint alakító Tom Schillingnek nincs sok dolga, csak unott arccal járni-kelni a kamera előtt. Ellenben Max (Elyas M’Barek), Stephan (Wotan Wilke Möhring) és Paul (Antoine Monot Jr.) már keményebb figurák, akiket inkább néznék drogdealernek, mint hackernek.

Egy rendszer sincs biztonságban 4

Ha valaki attól fél, hogy 100 percen keresztül azt kell néznie, ahogy négy férfi görnyed a monitor előtt és vadul gépel, azt megnyugtatom, ettől nem kell tartani. Egy kicsit azért beleshetünk a cyberbetyárok világába, hallhatunk pár hangzatos IT-s kifejezést: hogy mi a csuda az az IP-továbbító, arról fogalmam sincs, de a filmben szinte fegyverként használják.

Ahogy telnek-múlnak a percek, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Baran bo Odar nem csupán egy szimpla hekker-sztorit tálal. A rendező úgy mutatja be a cyberbűnözőket, mint afféle modern punkokat, akik lázadnak az intézmények és a szabályok ellen. Kívülről szemlélik a társadalmat, amit áldott tudatlanságban tartott birkacsordának tartanak, ezért rendre megpróbálják bomlasztani, megbotránkoztatni, megrémíteni.

Egy rendszer sincs biztonságban

Ennek köszönhetően egyre többször és többször asszociálunk a Harcosok klubjára. A film végét elnézve Baran bo Odar le sem tagadhatja, hogy David Fincher klasszikusa ihlette meg. A fináléra olyan duplacsavart biggyesztett be a német direktor, hogy csak kapkodjuk a fejünket. De nem azért, mert olyan nagyot vagy egyedit húzott volna. Ez a slusszpoén inkább volt öncélú, mint okos megoldás. De még ezzel sem tudta agyoncsapni saját filmjét. Merthogy a Who Am I így is izgalmas és pörgős 100 percet kínál nekünk. Csak aztán nehogy valaki kedvet kapjon a cyberkalózkodáshoz, mert akkor jaj nekünk!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top