+ Ajánló

Izlandon megszűnt a blaszfémiatörvény!

blaszfémiatörvény

Az izlandi parlament július 2-án úgy döntött, hogy eltörli a büntető törvénykönyv istenkáromlásra vonatkozó rendeleteit.

A sokak szerint előremutató változásról a Magyar Szekuláris Egyesület blogja számolt be egy blaszfémiatörvény elleni honlap információi alapján.

A Kalózpárt képviselői januárban nyújtották be a javaslatot, amely széleskörű támogatásra talált a többi parlamenti párt körében, és a javaslatot vizsgáló bizottság is egyhangúan támogatta. Az izlandiak ezáltal fontos lépést tettek az emberi jogok biztosításának irányába, és csatlakoztak a szólás és önkifejezés szabadságát tisztelő nemzetek csoportjához.

A javaslatot kiterjedt támogatás övezte a parlament által konzultációra felkért szervezetek között is, beleértve az Izlandi Humanista Társaságot (Sidmennt), továbbá Izland püspökét, az izlandi papságot, a Kiadószövetséget, a PEN izlandi tagszervezetét, az IMMI-t (Nemzetközi Modern Média Intézet, egy izlandi székhelyű információs és szólásszabadságot védő szervezet), valamint egy Vantrú nevű ateista szervezetet is.

A törvény válasz azokra a kritikákra, amelyeket különböző intézmények, úgymint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE), az Európa Tanács és annak Velencei Bizottsága fogalmaztak meg, amelyek mind arra jutottak, hogy az istenkáromlási kitételeket minden országban törölni kell a törvényekből.

Gyakran kritizálják azokat az országokat, amelyekben a demokrácia és a szabadság hiányt szenved, hogy istentagadásért gyakran még halálbüntetést is kiszabnak. Amikor ezeket az országokat kritizálják, a szóvivőik gyakran azzal válaszolnak, hogy hasonló rendelkezések vannak érvényben „nyugati” demokráciákban is. Így aztán az, hogy Izland eltörölte az istenkáromlási törvényt, létfontosságú üzenetet küld a világ többi részének. Azok az országok, amelyek fenntartanak súlyos büntetésekkel járó blaszfémiatörvényeket, nem mutogathatnak Izlandra azzal, hogy ott is ugyanilyen típusú törvények vannak.

– olvasható a Sidmennt közleményében.

A blaszfémiatörvény világtérképe (forrás. http://end-blasphemy-laws.org/)

A blaszfémiatörvény világtérképe (forrás. http://end-blasphemy-laws.org/)

A cikk teljes terjedelmében elolvasható itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top