+ Ajánló

A SzalmaSzínház idei programja nem kispályás!

gömbaszögi nyári tábor

A Gombaszögi Nyári Tábor fesztiválvárosában meghatározó szerepe van a SzalmaSzínháznak és a benne zajló színes kulturális életnek.

A Gombaszögi Nyári Tábor fesztiválvárosában meghatározó szerepe van a SzalmaSzínháznak és a benne zajló színes kulturális életnek. A komolyabb előadásoktól kezdve a slamen át egészen új színpadi kísérleteknek is helyet ad a nem szokványos építmény.

Az idei fellépők között ott lesz Laár András, akit legtöbben Besenyő Pista bácsiként azonosítanak, a Nézőművészeti Kft. egy előadása Scherer Péter rendezésében, a Szputnyik Mentőcsónak alakulata és a Felvidék vándorszínésze, Gál Tamás, valamint a Hepp Trupp bábszínház. A kárpát-medencei slam krémje-java is Gombaszögre jön, találkozhatunk Horváth Kristóffal, alias SzínészBobbal, Pion Istvánnal, Csider István Zoltánnal és Laboda Róberttel is.

Ebédidőben  akusztikus zene hallható, délután és a kora esti órákban az élő színház különböző formáié lesz a főszerep. Ezután minden éjszaka nulla óra kettő perckor, illetve az esti koncertek végeztével színházi előadásokat vetítenek a szervezők felvételről az éjjeli baglyoknak. Az utolsó nap pedig mindenki kedvencéé, a Slam Poetryé.

A komáromi Marianum Egyházi Gimnázium csapata idén másodszor szerepel a Szalmaszínházban. Előadásuk  műfaja kuruc esztrád. A szövegkönyvük saját kreálmány, melyet több, más műből szedtek össze.

A Szputnyik-Mentőcsónak Szociopolyja egy izgalmas színházi társasjáték, amit a nézők gyakorlatilag végigröhögnek, de az előadás végére csak a döbbenet marad! Adott négy kétgyermekes család – ők a nézők. Családonként 79 ezer forinttal indulnak, ennyi a gyes, a családi pótlék és a segély. Ha a játékban szerencsések, vállalhatnak közmunkát, esetleg feketemunkát, utóbbit annak kockázatával,hogy lebuknak és elveszítik a segélyt. Három színész alakítja a falu boltosát, kocsmárosát, orvosát, tanítónőjét, postását és uzsorását. Az alapvetően vidám jelenetek között a nézőknek kell dönteniük, kifizetik-e a számlát, vesznek-e a gyereknek tápszert, cipőt. Mit tesznek, ha kifutnak a keretből… mit lehet tenni egyáltalán?

A Nézőművészeti Kft-t 2009-ben alapította Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László és Gyulai Eszter, akikhez 2012-ben csatlakozott Kovács Krisztián. Ez alkalommal Ady és Petőfi előadásukat játsszák a SzalmaSzínházban. Az előadásban nagy vonalakban végigkövetjük Ady és Petőfi életútját. Korabeli dokumentumokat felhasználva azonban emberi közelségbe kerülnek és talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki róluk.

Gombaszögre látogat a Csavar, vagyis a Csallóközi Vándorok társulat is, akik a legkisebb faluktól a legnagyobb városokig, illetve határokon túlra is próbálják elvinni elsősorban a magyar kultúrát. Jevgenyij Griskovec, kortárs orosz író, színész első monodrámájának története gyermekien egyszerű. Egy ember, az Elbeszélő arról beszél, miként szolgált le három évet a csendes-óceáni flottánál. Igen. A szöveg ereje nem a „mit?”, hanem a „hogyan mondja el?” kérdésben rejlik.

Laár András abszurd karaktereivel a L´art pour l´art Társulat estjei mellett saját előadásain is találkozhatunk, Gombaszögön is önálló műsorával lép fel, ahol a megszokott figurák, Besenyő Pista bácsi, a Költő vagy Edebede bácsi is megelevenednek.

A vasárnap délután a slamé lesz a főszerep, ahol mindenki ott lesz, akinek a slamben főszerepe van. A szalmanézők találkozhatnak a SzínészBobbal, Pion Pistivel, Indivel, Kemény Zsófival, Csider István Csicsivel és Laboda Robival. Lesz kalap, open mic, workshop, könyvbemutató, zene és a Nagy szlem só!

A színházi programokat a 2007-ben alakult Gurigongo Symposium Polgári Társulás hozza el Krasznahorka vára alá. A szervezet tagjai színházcsináló, a színházról hasonlóan gondolkodó fiatalok és nem fiatalok. A társulat immár harmadik alkalommal vesz részt a Gombaszögi Nyári Tábor forgatagában. A szokatlan és ikonikus helyszínt ezúttal is a FÉF, a Fiatal Építészek Fóruma tervezte, és valósítja meg pár nappal a tábor kezdete előtt.

A Gombaszögi Nyári Tábor teljes programjáról is hamarosan lehull a lepel, ajánlott ezért követni a tábor honlapját (www.gombaszog.sk) és facebook-oldalát (facebook.com/gombaszog), illetve eseményét (https://www.facebook.com/events/1665017757062684/)!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top