+ Film

Öt fiatal rendező hálálkodhat Filmalapnak. Majd. Talán…

filmalap

A pályázók a november 10-i pitch fórumon mutathatják be terveiket, amelyek közül kettőt a zsűri, még hármat pedig a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki.

Keresés a weben

Öt fiatal rendezőnek biztosít lehetőséget első animációs, dokumentum- vagy játékfilmjének elkészítésére a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) első alkalommal meghirdetett inkubátor programja.

Eddig a Filmalap sok elsőfilmest indított el, akik szinte mind A-kategóriás fesztiválokon tudtak bemutatkozni vagy 100 ezres fölötti nézettséget elérni olyan filmekkel, mint a Viharsarok, az Isteni műszak, az Utóélet, a Liza, a rókatündér vagy a Cannes-ban díjazott Saul fia – idézte fel a program csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten a filmalap vezérigazgatója.

Havas Ágnes közölte: az MNF új pályázatára diplomával rendelkező, de egész estés alkotást még be nem mutatott filmrendezők jelentkezhetnek szeptember 15-ig. Öt tagú szakmai zsűri – Enyedi Ildikó, Kerékgyártó Yvonne, Pataki Ági, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc – jelöli ki azt a tíz filmtervet, amelyeknek kidolgozásában aztán mentorként is segítenek.

A pályázók a november 10-i pitch fórumon mutathatják be terveiket, amelyek közül kettőt a zsűri, még hármat pedig a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki.

Havas Ágnes elmondása szerint forgatókönyv-fejlesztésre 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújtanak támogatást, a fiatal alkotók emellett a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását. Az alkotásoknak a gyártás megkezdésétől számítva egy éven belül kell elkészülniük – fűzte hozzá.
Havas Ágnes az MTI kérdésére elmondta, hogy a kezdeményezés sikere esetén a következő esztendőkben is folytatódik majd az inkubátor program, amely mellett a pályakezdő rendezők természetesen a filmalap többi pályázatán is indulhatnak a jövőben is.

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos felidézte: egyéves folyamat volt, míg eljutottak a programig. Mint hozzátette, próbálják “kitágítani” a piacot, mert az egyetem után az első filmig nem találják a helyüket a fiatal rendezők. “Sokan nem tudják, hogyan kell hozzákezdeni, ebben támogatjuk őket” – fogalmazott.

Pataki Ági producer a programot méltatva kiemelte: mivel alacsony költségvetésű filmek készülnek majd, az elsőfilmes rendezők mellé kezdő vagy fiatal producerek is be tudnak szállni.
Pusztai Ferenc producer szerint is nagy szükség volt az inkubátor programra, hiszen az komoly segítséget nyújt az elsőfilmeseknek, akik ebben a rendszerben egyfajta védőhálóval dolgozhatnak majd

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top