+ Építészet

Megvan kié az Év Múzeuma Díj és a pénz

Whitworth művészeti galéria

A brit független szervezet „lenyűgözőnek” nevezte az intézményt, amely „bebetonozta helyét a nemzet kulturális színpadának szívében”.

A brit független szervezet „lenyűgözőnek” nevezte az intézményt, amely „bebetonozta helyét a nemzet kulturális színpadának szívében”.
Az intézmény igazgatója, Maria Balshaw a londoni Tate Modernben rendezett szerdai ünnepségen vette át Ben Okri regényírótól az elismeréssel járó 100 ezer font (44,3 millió forint) pénzjutalmat – adta hírül a BBC News.

A Whitworth 125 éves történetének legnagyobb volumenű átalakításán esett át tavaly. A 15 millió font költségű munkálatok során kétszeresére bővítették a múzeum épületét és összekapcsolták azt a környező parkkal.

Stephen Deuchar, az Art Fund igazgatója és a díjat odaítélő zsűri elnöke az elmúlt évek egyik nagyszerű múzeumi teljesítményének nevezte a Whitworth átalakulását.
Az intézmény a felújítási munkálatok idején is különböző projekteket szervezett a városban, hogy törzsközönségének megtartása mellett új látogatókat is toborozzon.
Köszönőbeszédében Balshaw elmondta, hogy a februári újranyitás óta 210 ezren keresték fel az intézményt, ami rekordnak számít a korábbi 180 ezres éves látogatószámot nézve.

Az igazgató hatalmas örömnek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült diadalmaskodniuk. Az idei finalisták között volt az altrinchami Dunham Massey, a londoni Imperial War Museum, a belfasti The MAC, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeuma, és a londoni Tower.
Az Art Fund művészeti alapítvány elismerése a világ legnagyobb múzeumi és Nagy-Britannia legjelentősebb művészeti díja.

Tavaly a Yorkshire-i Szoborpark nyerte el a megtisztelő címet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top