+ Film

Az európai mozi legnagyobb alkotója kapta a CineMerit-díjat

annaud

A lélegzetelállító felvételekben gazdag természeti eposz Csiang Zsung (Jiang Rong) kínai író életrajzi regényén alapszik, amely Kína legnépszerűbb könyvei közé tartozik és 39 nyelvre fordították le.

Jean-Jacques Annaud francia rendező vette át hétfőn a Müncheni Filmfesztivál életműdíját, a Cine Merit Awardot.

Az Oscar-díjas Annaud az európai mozi egyik legnagyobb alkotója – méltatta a díjazottat Katja Eichinger, Annaud jó barátjának, a 2011-ben elhunyt Bernd Eichinger producernek az özvegye. Filmjeivel – A rózsa neve, A tűz háborúja vagy A medve – új világok kapuit nyitotta meg a nézők előtt. „Veled időgéppé vált a mozi, amely olyan világokba visz vissza minket, melyekről azt hittük, örökre elvesztek” – fogalmazott Eichinger.

Annaud köszönőbeszédében megemlékezett barátjáról, Bernd Eichingerről, aki A rózsa neve című filmje producere is volt. „München városa tele van róla szóló emlékekkel. Nem tudok ide visszatérni anélkül, hogy ne zakatolna a szívem” – mondta. A 71 éves Annaud tiszteletére a filmfesztivál válogatást mutat be műveiből, látható legújabb, Farkastotem című filmje is.

Ez az első film, amelyet Annaud 3D-ben készített. A lélegzetelállító felvételekben gazdag természeti eposz Csiang Zsung (Jiang Rong) kínai író életrajzi regényén alapszik, amely Kína legnépszerűbb könyvei közé tartozik és 39 nyelvre fordították le.

A CineMerit Awardot a Müncheni Filmfesztivál 1997 óta minden évben filmművészeti érdemeiért adja át egy-egy elismert filmkészítőnek. Az eddigi díjazottak között van Michael Caine és Julie Christie színészek, valamint Michael Haneke rendező is.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. namda

    2015-07-02 - 07:32

    Mi a bánatnak kell ilyen hatásvadász címeket rakni? Inkább hajtsatok a minőségre, az hosszú távon kifizetődőbb…

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top