+ Természet

Mindössze 20 éves a tengerek, óceánok megmentője

Boyan Slat

Slat találmányának tesztelése után idén májusban bejelentették, hogy 2016-ban megkezdik a Coastal Pilot nevezetű, 2000 méter hosszú takarítórendszer üzembe helyezését Japán és Dél-Korea közötti partszakaszon.

Az utóbbi 40 évben drasztikusan növekedett az óceánokban lebegő műanyag hulladék mennyisége, amely komoly változásokat idéz, és idézhet elő a tengeri élővilágban. Az adatok szerint az 1970-es évektől napjainkra százszorosára nőtt a hulladék mennyisége.
Óceánkutatói becslések alapján 100 millió tonna műanyag szemét lebeg a tengerek vizében. A szemétmennyiség nagy része a víz alatt úszik – írja a marmalade.hu.

A 16 éves Boyan Slat Görögországban vakációzott. Búvárkodásai során egészen elképedt azon az irgalmatlan mennyiségű hulladékon, ami a tenger vizét beszennyezte. Ezért hazaérkezése után a következő évet a gimnáziumban annak szentelte, hogy kiderítse, miért is olyan nehéz feladat az óceánok és tengerek vizét megtisztítani a lebegő műanyag flakonoktól, palackoktól és egyéb szemetektől.
Slat találmányának tesztelése után idén májusban bejelentették, hogy 2016-ban megkezdik a Coastal Pilot nevezetű, 2000 méter hosszú takarító rendszer üzembe helyezését Japán és Dél-Korea közötti partszakaszon, amivel előre láthatólag 70.000 tonnányi szemetet fognak tudni az óceánból kihalászni.
Slat szerkezete az óceán természetes áramlásait használja ki a tisztításhoz. A vékony tisztító kábelek lebegő bólyákhoz vannak hozzárögzítve, használatukhoz pedig valójában nem is kell több, mint az óceán természetes mozgására bízni a takarítófeladat elvégzését. Ahogy a víz mozog, a kábelek szépen összeterelgetik a felszínen úszkáló hulladékot. A drótokkal rögzített szerkezet csupán 2-3 méter mélyre merül el a vízben, így a vizek élővilágát nem fogja zavarni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top