+ Irodalom

Dragomán György 13 tanácsa kezdő íróknak

dragomán györgy

Írni nehéz. Sokszor kérdezik tőlem diákok, hogy milyen tanácsot tudnék adni nekik. Ugyanazt, amit annak idején saját magamnak. Itt van 13 gyors tanács, annak idején én mindet megfogadtam – írja Dragomán György saját weblapján.

Írni nehéz. Sokszor kérdezik tőlem diákok, hogy milyen tanácsot tudnék adni nekik. Ugyanazt, amit annak idején saját magamnak. Itt van 13 gyors tanács, annak idején én mindet megfogadtam

– írja Dragomán György saját weblapján.

1. Többet olvass mint amennyit írsz. Sokkal többet, olvass el mindent amit csak bírsz, de azért ne válogatás nélkül.

2. Akkor is olvas verseket ha prózaíró akarsz lenni, és fordítva. Ne csak klasszikusokat olvass, hanem kortárs irodalmat is. Fedezd fel és kövesd az irodalmi lapokat. Ha lehet ponyvát vagy szórakoztató zsáner-irodalmat (krimi, scifi, horror) idegen nyelven olvass.

3. Tanulj meg rendesen legalább egy nyelvet a magyaron kívül.

4. Próbálj meg fordítani. Egy novellát legalább.

5. Ne kezdj rögtön regényt vagy regénytrilógiát írni. A novella az elején több szabadságot ad. Szabadabban próbálkozhatsz hangokkal, figurákkal, helyszínekkel, kis térben nehezebb beleesni a világépítés csapdájába. Befejezni is könnyebb.

6. Ha költő akarsz lenni, tanuld meg a formát. Akkor is, ha csak szabad-verset akarsz majd írni. Akkor is, ha szlemmelni akarsz.

7. Ne próbálj csak azért idegen nyelven írni mert úgy érzed, hogy jobban hangzik. Ha nem vagy születésedtől kétnyelvű, akkor ezzel csak átvered magad.

Ha kíváncsi vagy a többi hat tanácsra, olvasd el Dragomán-honlapon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top