+ Irodalom

Biztonságban a Jelenkor jövője

libri kiado csoport

A kilencvenes évek Jelenkor Kiadójának meglesz a helye a magyar irodalom történetében. Hálás vagyok azoknak a szerzőknek, akik mindvégig kitartottak mellettünk.

Új szépirodalmi márka a Libri Kiadói Csoportban.

2015. június 26-án a pécsi székhelyű, 1993-ban alapított Jelenkor Kiadó Kft. a Libri Könyvkiadó Kft. tulajdonába került.

A Jelenkor Kiadó ügyvezető igazgatói tisztségét – együttműködésben a Kiadó eddigi igazgatójával, Csordás Gáborral, aki a jövőben szerkesztőként és tanácsadóként vesz részt a könyvesműhely életében – mostantól Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. igazgatója látja el.

Csordás Gábor 1993-ban alapította a Jelenkor Kiadó Kft.-t. Legfőbb törekvése a kortárs magyar irodalom és filozófia fejlődésének előmozdítása, a klasszikus és kortárs európai irodalom értékeinek közvetítése volt.

Hálás vagyok munkatársaimnak, akikkel két évtizeden át, nehéz körülmények között, a városvezetés közönyétől kísérve tarottunk fent Pécsett egy országos jelentőségű és nemzetközi színvonalú könyvkiadót

– mondta Csordás Gábor.

A kilencvenes évek Jelenkor Kiadójának meglesz a helye a magyar irodalom történetében. Hálás vagyok azoknak a szerzőknek, akik mindvégig kitartottak mellettünk. Megértem és visszavárom azokat, akik a nehézségek láttán átmenetileg más megoldást kerestek. Az egyre kedvezőtlenebb piaci körülmények, az adósságok felhalmozódása lehetetlenné tették a változtatás nélküli folytatást, és szerzőink érdekében is új megoldást kellett keresnem. Azt remélem, hogy a Libri Kiadói Csoport professzionális csapatának és piaci lehetőségeinek köszönhetően a Jelenkor Kiadó új, felívelő korszaka kezdődik el.

Az Libri Kiadói Csoport alapítása óta organikusan növekszik: a Libri Könyvkiadó mellett létrehozta a Kolibri Gyerekkönyvkiadót, felkarolta a legrangosabb magyar kiadók egyikét, a Helikon Kiadót, megvette az akkor fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Park Könyvkiadót, és újraszervezte a piacon egyedülálló, 60 éves Diafilmgyártót.

A Jelenkor kiadásában ismertem meg Borbélyt, Darvasit, Garaczit, Grecsót, Kukorellyt, Mészölyt, Nádast, Oraveczet, Parti Nagyot, Petrit, Tolnait, Závadát és sorolhatnám. Az én generációm számára ez volt a gimnáziumi és egyetemi éveink alatt az élő irodalom kiadója. Inspiráló a lehetőség, hogy megmenthetjük a legendás múltú, de az utóbbi években nehéz sorsú műhelyt. Még inspirálóbb a feladat, hogy képesek legyünk elnyerni a kiadó korábbi szerzőinek bizalmát, valamint a Libri jelenlegi magyar szépírógárdája is elfogadja és megszeresse új kiadóját. Az elkövetkező időben ezen fogunk dolgozni Csordás Gáborral, a Jelenkor alapítójával és egyben lelkével, valamint szépirodalmi főszerkesztőnkkel, Nagy Boglárkával. Semmin nem fogunk változtatni, ami korábban a minőség garanciája volt, és minden lehetőséget megragadunk, ami ma ezt a minőséget újból sikerre viheti

– mondta Sárközy Bence igazgató, aki szerint a Jelenkor Kiadó integrációjával nem nő majd a kiadott címek száma, hanem tovább tisztulnak a kiadói csoporton belüli profilok. A Jelenkor a továbbiakban is megőrzi a kortárs magyar és európai szépirodalmi profilját. A régi-új kiadó első megjelenése, Térey János A Legkisebb Jégkorszak című regénye, szeptember elejére várható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top