+ Film

Újra nyitnak és ingyenesek lesznek a vidéki mozik

mozik

A könyvtármozi-hálózat kialakítását segíti az NKA is azzal, hogy ebben az évben pályázaton keresztül 100 millió forintot biztosított a kistelepülési könyvtárak eszközfejlesztésére.

Keresés a weben

Könyvtármozi-hálózat kiépítése kezdődik ebben az évben, amely a tervek szerint az ötezer fő alatti települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá teszi a vizuális kultúrához való hozzáférést – mondta Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a program egyik kezdeményezője csütörtökön, a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF)kísérőrendezvényeként tartott, A kistelepülések mozgóképkultúrájának helyzete című konferencián.

Ramháb Mária, aki a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár igazgatója is egyben, kiemelte, hogy az országos mozihálózat megszűnésével a kultúra fontos eleméhez nem férnek hozzá a kistelepüléseken élők.

Elmondta, hogy a program másik kezdeményezőjével, Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjével levelet írtak Hoppál Péter kulturális államtitkárnak, aki támogatásáról biztosította a tervet.

A könyvtármozi-hálózathoz szükséges infrastrukturális feltételek folyamatosan épülnek ki – mondta Ramháb Mária. A filmeket a megyei könyvtárak fogják biztosítani. A 19 megyei könyvtár több mint 2500, ötezer lakos alatti településen lévő könyvtárat lát el.

A lakosság részére térítésmentes szolgáltatásként kívánjuk biztosítani a filmekhez történő hozzáférést, a könyvtári szolgáltatás részeként

Mikulás Ferenc, a vasárnapig tartó KAFF fesztiváligazgatója szerint fontos, hogy a kistelepüléseken élők is hozzájussanak magas színvonalú játékfilmekhez, dokumentumfilmekhez, animációs filmekhez és televíziós alkotásokhoz.

Amikor 8 évvel korábban a KAFF díjnyertes filmjét kivitték a kistelepülésekre, kedvező volt a fogadtatás. A most zajló fesztivál versenyfilmjeinek bemutatására már 16 Kecskemét közeli település jelentkezett.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke hangsúlyozta: üdvözölnek minden kezdeményezést, amely a mozgóképkultúrát népszerűsíti a kisközösségek körében.

A könyvtármozi-hálózat kialakítását segíti az NKA is azzal, hogy ebben az évben pályázaton keresztül 100 millió forintot biztosított a kistelepülési könyvtárak eszközfejlesztésére.

Doncsev András, aki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője is egyben, kitért arra, hogy az MTVA is támogatja a kezdeményezést. Ez fontos, hiszen az MTVA archívuma kiemelkedő kultúrkincs – tette hozzá.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára emlékeztetett arra, hogy egy mozis vetítéssorozathoz a magyar játékfilmek közül kiválasztottak 53-at, majd ezek bemutatására megnyerték az MTVA-t is, és a filmeket így a Duna televízió is levetítette.

Megfogalmazása szerint a filmekhez való hozzáférést könnyítené, ha egységesíteni lehetne a nemzeti filmkincs rendszerét.

Könnyen kezelhető, átlátható, könnyű hozzáférést biztosító rendszert kell kiépíteni, amely elősegíti a nemzeti archívum filmjeihez való hozzáférést – hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a testület a tartalom oldaláról tudja támogatni a könyvtármozit. A Médiatanács minden olyan kezdeményezést támogat, amely a magyar mozgóképkultúrát széles körben népszerűsíti.

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években 900 millió forinttal támogatták a magyar animációs filmek készítőit. Mint rámutatott, a KAFF versenyprogramjában 19 olyan film van, amelynek előkészítését a Médiatanács támogatta.

A konferencián felszólalók egybehangzóan megfogalmazták azt, hogy intézményi keretek között, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, az MTVA, valamint a Nemzeti Audiovizuális Archívum gyűjteményében rendelkezésre áll az az értékes mozgóképállomány, amely az országos könyvtárhálózat kiépített infrastruktúrája révén a kulturális alapellátás részévé tudna válni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->