+ Természet

Sarki fény jelent meg az erdélyi égbolton

sarki fény

Gyergyószentmiklóson sikerült megörökíteni a sarki fény jelenségét, amely egy G4 erősségű mágneses viharban keletkezett, köszönhetően egy pár nappal ezelőtti napkitörésnek.

A geomágneses vihar a Föld mágneses terének átmeneti, nagyarányú és hirtelen megzavarását jelenti.

Geomágneses vihar gyakran órák alatt keletkezik és csak napok múlva áll helyre a földi mágneses tér korábbi állapota. Kiváltó oka a Napból kiinduló napszél, de a folyamat pontos lezajlása nem ismert.

A márciusihoz hasonló erősségű geomágneses vihar érte el a Földet, itthonról azonban a felhők akadályozták a jelenség megfigyelését – adta hírül az Időkép.

Erdélyben, Gyergyószentmiklóson viszont sikerült lefotózni a jelenséget.
A G4-es erősségű geomágneses vihart egy pár napja történt napkitörés okozta – ilyen erősségű űrvihar legutóbb március 17-én este érte el bolygónkat, akkor 10 év után újra Magyarország több pontján is látható volt sarki fény.
Az amerikai NOAA űridőjárással foglalkozó részlege hétfő este 9 óra előtt pár perccel adta ki a riasztást a hirtelen megerősödő geomágneses viharra. A viharok okozta zavarok erősségét jelző Kp index a márciusi 7-es értéknél is magasabbra, 8-as értékre szökött fel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top