+ Irodalom

Megmentik Ernest Hemingway titokzatos kubai birtokát

hemingway

Hemingway 21 évet élt Finca Vigía nevű kubai birtokán, itt születtek legjelentősebb művei, köztük az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger.

Hemingway 21 évet élt Finca Vigía nevű kubai birtokán, itt születtek legjelentősebb művei, köztük az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger.

Hemingway sehol sem töltött el olyan hosszú időt, mint Kubában és ez volt életének legkevésbé ismert szakasza. Életrajzírói 40 évig hiába igyekeztek felfedni utolsó lakhelye, a Vigia-birtok titkait.

Egy amerikai alapítvány majdnem 900 ezer dollárnyi (248 millió forint) korszerű építőanyagot szállít Kubába,abból a célból, hogy ott egy modern intézet épülhessen Ernest Hemingway hagyatékának megőrzésére – számolt be a hirado.hu.

A bostoni központú Finca Vigía Alapítvány évek óta szeretné megóvni a Havanna mellett tárolt több ezer Hemingway-dokumentumot a hőség és a nedvesség okozta lassú pusztulástól, ebben már korábban is lelkes partner lett volna a Hemingway egykori házát, a Finca Vigíát működtető kubai Nemzeti Kulturális Örökség Tanácsa is, ám az embargó sújtotta szigetországban gyakorlatilag fellelhetetlen volt jó minőségű építési anyag.
A négy konténernyi, 862 ezer dollárnyi építőanyag és szerelvény Kubába szállítását májusban hagyták jóvá az amerikai hatóságok. Obama elnök egyebek mellett a kubai népet a tudomány, a régészet és a kulturális örökség megőrzése terén szolgáló termékekkel tett kivételt az embargó enyhítésekor.
Az amerikai segítségből egy 223 négyzetméteres, kétszintes intézet épül a Havanna melletti Hemingway-birtokon a nagy írótól fennmaradt sok ezer levél, fotó és könyv konzerválására és megőrzésére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top