+ Tudomány

A mesterséges megtermékenyítésben elért eredményeikért nyertek díjat magyar kutatók Párizsban

nemzetközi díj

A bizottság értékelésénél fontos szempont volt az újdonság, az eredetiség, a tudományos minőség, a klinikai jelentőség, és az eredmények gazdasági hatása.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói kapták idén a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségnek a díját: a legkiválóbb kutatási eredményeket felmutató szerzőknek járó, magyar szakemberek által először elnyert elismerést Kovács L. Gábor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának elnöke hétfőn vette át Párizsban.

A pécsi és szegedi kutatók győztes publikációjának témája a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelése volt az embrió potenciális károsodása nélküli vizsgálatokkal.

A Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségének díját egy független szakértőkből álló bizottság ítéli oda minden évben, a korábban ismert diagnosztikai módszerekhez képest mind klinikai, mind gazdasági szempontból legjobb eredményt és hasznosíthatóságot bemutató tudományos cikk számára.

A tízezer euró pénzjutalommal járó díjért idén tíz európai országból tizenhét publikáció szerzői szálltak versenybe.

A bizottság értékelésénél fontos szempont volt az újdonság, az eredetiség, a tudományos minőség, a klinikai jelentőség, és az eredmények gazdasági hatása.

Hatalmas elismerés, egyúttal nagyon pozitív visszajelzés számunkra, hogy valóban jó úton járunk,

– idézte az egyetem Bódis Józsefet, a kutatás vezetőjét.

Az orvosprofesszor szerint a díj újabb lökést adhat azon céljuk eléréséhez, hogy a mesterséges megtermékenyítéseknél a jelenlegi 34-35 százalékos sikerességi arányt 50 százalék körülire emeljük, amely világszinten is jelentős áttörést jelentene.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top