+ Tudomány

Nagy keménységű anyagok vizsgálatával lett az év kutatója Csanádi Tamás

csanádi tamás

Az Év fiatal kutatója elismerést a pozsonyi központú tudományos akadémia az idén a budapesti Csanádi Tamás Kassán dolgozó doktorandusz hallgatónak ítélte oda.

Az Év fiatal kutatója elismerést a pozsonyi központú tudományos akadémia az idén a budapesti Csanádi Tamás Kassán dolgozó doktorandusz hallgatónak ítélte oda – írja a felvidek.ma.

A 35 év alatti fiatal tudósok versenyén Csanádi Tamás az anyagtudomány és a fizika területén belül ért el jelentős eredményeket. Június végén az Európai Kerámia Konferencián, a spanyolországi Toledóban ő képviseli majd a Felvidéket.

Csanádi Tamás a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett matematika-fizika tanári szakon. Doktori munkáját Budapesten kezdte, s amikor az anyagkutatás terén kimerültek a lehetőségei, Kassára jelentkezett.

Az igény egy doktorandusz kutató fogadására szinte azonos időben fogalmazódott meg a pozsonyi központú tudományos akadémia (SzTA) kassai Anyagkutató Intézetének részéről is. A kutatóközpont megvásárolta a legmodernebb nagy keménység-mérő műszert, amelyhez olyan kutatót kerestek, akinek már van tapasztalata ezzel kapcsolatban.

Dusza János, a kassai Anyagkutató Intézet igazgatóhelyettese, témavezető professzor a köztévé műsorában elmondta: az utóbbi években az Európai Unió strukturális alapjának köszönhetően több, nagyon jó berendezést, műszert kaptak, amelyek lehetőséget biztosítanak a kutatásaikhoz, s ahhoz, hogy új anyagokat és technológiákat fejleszthessenek.

Az új kutatási területük a kerámia anyagok vizsgálata, amelyek rendkívül kemények, magas hőmérsékletnek és egyéb vegyi hatásoknak is ellenállnak. A kassai intézetben a kerámia mechanikai tulajdonságait vizsgálják. Ezeket az anyagokat kerámiabevonatú késeknél vagy az olajfúrók fúrófejeinél hasznosítják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top