+ Képzőművészet

90 tonna acélgerendát állítanak ki a szecsuáni földrengés maradványaiból

aj vej-vej

Aj Vej-vej az akadémia épületét virtuálisan bejárva tervezte meg helyspecifikus installációit és e-mailen, valamint Skype-on értekezett a londoni szakemberekkel a szeptemberben nyíló londoni kiállításról.

Aj Vej-vej kínai képzőművész, ellenzéki aktivista munkásságát bemutató kiállítás nyílik idén szeptemberben a londoni Királyi Művészeti Akadémián.

A retrospektív tárlat egyik központi darabja egy nagyjából 90 tonnás installáció, amelyet a 2008-as szecsuani földrengéskor összeomlott épületek elferdült, majd kézzel kiegyengetett acélgerendái alkotnak. A Straight című szobrot alkotó rudakat, amelyekből a művész annak idején nagyjából 200 tonnányit gyűjtött össze, sűrű szőnyegként fektetik le az akadémia legnagyobb kiállítótermében.

Azt hiszem, ez a legnehezebb alkotás, amelyet valaha kiállítottunk a galériáinkban

– mondta Adrian Locke, a szeptember 19-én nyíló tárlat társkurátora.

A kortárs művészet egyik legismertebb alakjaként ünnepelt Aj Vej-vejt 2011 tavaszán 81 napig börtönben tartották a kínai hatóságok adócsalás vádjával. A művész még mindig nem kapta vissza útlevelét, így szinte biztosan nem fog tudni személyesen ellátogatni a londoni kiállításra. (A pekingi hatóságok szigorának enyhülését jelentheti ugyanakkor, hogy a múlt hónapban engedélyezték a művésznek, hogy megnyissa a 2011 óta első önálló kiállítását Kínában.)

Úgy véljük, hogy jelenleg ő a világ egyik legjelentősebb művésze és nem elhanyagolható a tény, hogy még sosem volt nagyszabású kiállítása Nagy-Britanniában. A mostani tárlat elsődleges célja, hogy lehetőséget adjunk a brit közönségnek az alkotások mögé látni és hagyni, hogy ők maguk alkossanak véleményt

– mondta Tim Marlow művészeti igazgató, a kiállítás társkurátora.

Marlow és Locke többször is ellátogatott Pekingbe, hogy beszélgessenek a művésszel, akit fogva tartása idején az akadémia tiszteletbeli tagjává választottak, és megtervezzék a kiállítást. Aj Vej-vej az akadémia épületét virtuálisan bejárva tervezte meg helyspecifikus installációit és e-mailen, valamint Skype-on értekezett a londoni szakemberekkel – adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Aj Vej-vej Twitter és Instagram iránti rajongása a tárlaton is vissza fog köszönni: a látogatók szabadon fotózkodhatnak – akár szelfibottal is – és posztolhatnak, ugyanakkor Marlow reméli, hogy érteni fogják a lényeget és elsősorban az alkotásokra koncentrálnak.

A december 13-ig látogatható kiállításon a művész 1993 óta született alkotásai sorakoznak. A tárlaton szereplő tételek közt van egy 1995-ös fotósorozat, amelyen a művész látható, amint szándékosan összetör egy kétezer éves vázát, utalásként a Mao Ce-tung-féle kulturális forradalom idején való rombolásra; egy márványból készített megfigyelőkamera; és adóslevelek ezrei, amelyeket a művész írt azoknak, akik készpénzzel segítették őt, amikor 2011-ben pénzbüntetésre ítélték adócsalás vádja miatt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top