+ Fotó

Híres művészbarátságok – FOTÓK!

Andy Warhol

Amikor Warhol életében először találkozott a fiatal graffitifestővel Jean Michel Basquiattal, állítólag ijedtében elszaladt, annyira félt a színsebőrűektől. Később azonban szoros barátság alakult ki köztük.

A flavorwire.com nevű oldal híres művészekről közölt képeket, akik történetesen barátok is voltak. Az ő nyomukon elindulva mi is összeszedtünk néhány legendás művészbarátságot megörökítő fotót.

Helen Frankenthaler és Grace Hartigan absztrakt expresszionista festőnők barátsága egy életen át tartott. Abban az időben ők voltak az egyedüli „női festők”, akiket még Jackson Pollock, az irányzat leghíresebb képviselője is elismert. A képen balról jobbra: Joan Mitchell, Helen Frankenthaler és Grace Hartigan.

Andy Warhol

flavorwire.com

Leonora Carrington, Remedios Varo és Kati Horna

A szürrealista festőnők, Leonora Carrington és Remedios Varo, valamint a magyar származású fotográfusnő Kati Horna legendás barátságát még Frida Kahlo is megirigyelte, aki a rossz nyelvek szerint csak „Európai ribancok” néven emlegette őket. Carrington Varón és Hornán keresztül ismerte meg későbbi férjét, a magyar származású fényképészt, Weisz „Czicky” Imrét, aki mellesleg Robert Capa laboránsa volt.

Andy Warhol

Frida Kahlo és Chavela Vargas

Csaknem három évvel ezelőtt hunyt el Chavela Vargas híres mexikói énekesnő, aki mexikói népdalfeldolgozásaival vált világhírűvé. Meghökkentést váltott ki többek között azzal, hogy már az ötvenes-hatvanas években is gyakran férfiruhában lépett színpadra, szivarozott és az alkoholt sem vetette meg. Frida Kahlóval is viszonya volt, de csak 81 éves korában, önéletrajzi ihletésű Ha meg akarod ismerni a múltamat című könyvében vállalta fel egyértelműen leszbikusságát.

Andy Warhol

www.shewired.com

Lee Miller és múzsája Tanja Ramm

A fotográfus Lee Miller és múzsája, Tanja Ramm, Miller párizsi műtermében 1932-ben reggelizik az ágyban egy Jean Cocteau által tervezett faliszőnyeg előtt. A fényképet a fotográfusnő édesapja, Theodor Miller készítette, aki imádott erotikus képeket készíteni lányáról, sőt, barátnőit is rendszeresen megkörnyékezte ilyen jellegű kéréseivel.

Theodore mindig könyörgött nekünk, hogy meztelenül pózoljunk neki

– nyilatkozta egy alkalommal Tanja Ramm.

Andy Warhol

www.nytimes.com

Lucian Freud és Francis Bacon

Lucian Freud és Francis Bacon, a II. világháború utáni brit festészet két meghatározó alakja 1945-ben találkozott. Bacon 36, Freud pedig még csak 22 éves volt. Freud korábban Graham Sutherlandtől már sokat hallott az ír születésű Baconről. Személyesen akkor ismeték meg egymást, amikor Sutherland mindkettőjüketmeghívta egy hétvégére vidéki házába.

Amikor legelőször megláttam, tudtam, hogy már ismerem

– mondta Bacanról Freud. Bacon, aki homoszexuális szeretőivel élte ki szadomazochista hajlamait, élete végig jó barátságban maradt a nagy nőcsábász hírében álló Freuddal.

Andy Warhol

flavorwire.com

Salvador Dalí és Man Ray

A szürrealizmus két vezéregyénisége, Dalí és Man Ray Párizsban, 1934-ben. A két férfi legendás barátsága Woody Allen 2011-es romantikus vígjátékában az Éjfélkor Párizsban című filmben is megelevenedik. (Dalít Adrien Brody, Man Ray-t Tom Cordier játszotta.)

Andy Warhol

flavorwire.com

Madonna, Jean-Michel Basquiat és Andy Warhol

Amikor Warhol életében először találkozott a fiatal graffitifestővel Jean Michel Basquiattal, állítólag ijedtében elszaladt, annyira félt a színesbőrűektől. Később azonban szoros barátság alakult ki köztük. Basquiat, aki 1988-ban halt meg drogtúladagolásban, egy ideig Madonnával is jó barátságban volt, sőt, szerelmi szálak fűzték őket egymáshoz.

Andy Warhol

www.beatsgourmetband.com

 

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Apk Mod szerint:

    You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top