+ Film

Mi áll a sokat vitatott Amy Winehouse-dokumentumfilm hátterében?

Amy Winehouse

Amy barátai közül többeket rendkívül nehéz volt rávenni az interjúra. Komoly bizalmi kérdést csináltak belőle, s volt, akit 18 hónap volt meggyőzni a részvételről – mondja Gay-Rees producer.

Az Amy film Cannes-ban hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, ám családja azóta is folyamatosan nemtetszésének ad hangot a brit bulvárlapokban. Ezúttal a film producere, James Gay-Rees szólalt meg a film körül kialakult viták kapcsán.

A stábot kezdettől támogatta az énekesnő lemezkiadója a dokumentumfilm elkészítésében, ám ennél sokkal nehezebb volt együttműködésre bírni a hozzá közel állókat, barátokat, munkatársakat. Végül hónapokig rögzítették a mintegy száz megszólalóval készített interjút, amelyeket az Amy-hez legközelebb álló személyekkel vettek fel, hogy minél hitelesebben mutassák be Amy Winehouse tragikus életét és annak fontos, sorsdöntő pillanatait. Egy, a Telegraph Magazine-nak adott interjúban Gay-Rees producer ezt nyilatkozta:

Amy barátai közül többeket rendkívül nehéz volt rávenni az interjúra. Komoly bizalmi kérdést csináltak belőle, s volt, akit 18 hónap volt meggyőzni a részvételről. Kapadia végül csak a hangjukat rögzítette a beszélgetésekkor, képet nem – s míg a legtöbben mindössze 10 perces beszélgetésbe mentek bele, az esetek döntő többségében végül órákig meséltek az énekesnőről. Így az egyik interjúalany vezetett a másikhoz, sőt volt olyan, aki négy-öt másik új alanyt hozott a képbe, és fotókat, meg rövid mozgóképeket is átadtak a filmben való felhasználásra. Első menedzsere, Nick Shymansky például Amy halála óta alig nyilatkozott a témában, és apjának, Mitch-nek is mindössze két percnyi interjút adott a könyvéhez, azt is kelletlenül. A filmben azonban többször és visszatérően mesél az énekesnővel való kapcsolatáról, közös munkájukról. Kapadia összesen 15 órányi hanganyagot rögzített a filmhez a menedzserrel. De Amy gyerekkori barátnőit is szóra bírták, sőt, többen Amy testőrének, Andrew Morris-nak a részvételéhez kötötték a megszólalásukat. Ő volt az, aki az énekesnőhöz költözött, hogy segítse szenvedélyeinek leküzdésében, így komolyan bíztak a személyében, a stáb szerint sokan az ő részvétele miatt vállalták a beszélgetést a filmhez.

Az Amy Winehouse életét az énekesnő szempontjából bemutató Amy – Az Amy Winehouse-sztori országosan július 9-én kerül a magyar mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top