+ Ajánló

A Múzeumok Éjszakája összes budapesti programja

múzeumok éjszakája

Robotműhely, nyomozós játékok, kabaré és színházi előadások, közösségi zenei akció is szerepel a Múzeumok éjszakája szombati, budapesti programjai között. És lássuk a többit!

Robotműhely, nyomozós játékok, kabaré és színházi előadások, közösségi zenei akció is szerepel a Múzeumok éjszakája szombati, budapesti programjai között. És lássuk a többit!

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Műszaki Tanulmánytárában gondolkodó, problémamegoldó robot, a Szegedi Robotember és még számos társuk lesz látható. Lesz játékrobot-kamarakiállítás, „robotsimogató”, és robotkereső verseny is, amelynek keretében híres darabokat kell megkeresni a múzeum kiállításaiban. A gyerekeket robottervező műhely és múzeumpedagógiai foglalkozás várja, a felnőtteknek egy 1957-es televíziós közvetítő-kocsival, előadásokkal, tárlatvezetésekkel és koncerttel készül a kiállítótér.

Az MMKM Elektrotechnikai Múzeumban a gyerekek izzót festhetnek, elektrotechnikai kirakóssal játszhatnak, papír kandelábert készíthetnek, de lesz számtalan elektromos kísérlet is, a nagyobbak rendhagyó fizika órán vagy technikatörténeti sétán vehetnek részt. Az estét a Random Acoustic majd Goyah DJ koncertje zárja.

A Magyar Természettudományi Múzeum állandó és időszaki kiállításai, és az azokhoz kapcsolódó foglalkozások mellett két nyomozós játékkal is várja az érdeklődőket az éjszakán. A Rejtély szobában Sir Francis Drake nyomában járva lesz kincsekre vadászni, egy másik teremben pedig báró Nopcsa Ferenc, az erdélyi kalandor, paleontológus, kém kalandjainak részesévé válhatnak a látogatók.

A Fővárosi Törvényszék épületében vezetett séta keretében lehet megismerkedni a bíróság épületének történetével, a Feszty-képekkel díszített esküdtszéki teremmel, valamint a több száz éves könyvritkaságokkal teli könyvtárral. Az ELTE Perjátszó Köre az este folyamán két alkalommal mutatja be a Képzelt per egy amerikai popfesztiválról című perjátékát, az estet pedig Rimaszécsi János élő gitárkoncertje zárja.

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban idén a 100 éves budapesti autóbusz-közlekedés elevenedik meg, amelyen makett- és fotókiállításon mutatják be az elmúlt 100 év jellemző járműtípusait, korabeli fotók segítségével pedig a főváros közlekedését lehet megismerni 1915-től napjainkig.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a fény és a tűz különböző megjelenési formái játsszák a főszerepet. A múzeum programja kiegészül a Földművelésügyi Minisztérium erdőgazdálkodást és a magyarországi erdőket bemutató műsorával, az állami erdészeti társaságok kézműves foglalkozásokkal, interaktív játszóházzal és erdei ismereteket fejlesztő játékokkal várják az a családokat.

Kovácsmesterek kiállítása, és vezetett túrák várják az Öntödei Múzeumba érkezőket, akik megtekinthetik az 1964-ig működő öntöde utolsó napjáról készített filmet is. Megnyílik a Tűzmesterek című kiállítás is, amely a Magyarországi Kovácsmíves Céh kovácsainak mestermunkáit állítja ki. A kovácsok a múzeum kertjében avatják be a vendégeket szakmájuk rejtelmeibe.

Az Országos Széchényi Könyvtár programjának gerincét a humor adja: Sándor György A Semmittudás Egyeteme, avagy válogatott rögtönzéseim című műsorával kezdi az estet, majd Mikó István kabaréját láthatják a helyszínre érkezők A gyomor örömei címmel, a sort Vásáry Tamás Humor és zene című előadása zárja. Emellett lesz karikatúra rajzolás, kiállítás a Kisnyomtatványtár humoros dokumentumaiból, vezetés az intézmény zárt raktáraiba, és a digitális gyűjteménybe, a gyerekeket pedig földgömbkészítéssel, humoros kvízzel, filmvetítéssel és kabarédalokkal várják.

Vasárnap zár a Ludwig Múzeum Fényképezte Zsigmond Vilmos című tárlata, amelyben az Oscar-díjas operatőrrel is találkozhat a közönség. A gyűjteményi kiállításban az Amoeba ad koncertet, a teraszon Élő Márton és M3nsa elektronikus világzenei projektje mutatkozik be, a földszinten pedig egész éjjel szól a Müpa Jazz Lounge programja, miközben a látogatókat fotóművészeti alkotóműhely, olvasósarok, kvíz és egyéb művészeti programok is várják.

A Magyar Nemzeti Galériában látható csaknem 40 program jelentős része a Sors és jelkép – Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállításhoz kapcsolódik, de számos gyerekkoncert, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és az Esti Kornél Akusztik is hallható lesz. A látogatók találkozhatnak Nemes Jeles László filmrendezővel, pihenhetnek a fröccsteraszon és erdélyi ízeket kóstolhatnak a Gasztrosarokban, a Frissítés című workshopban pedig a kézügyességüket tehetik próbára.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum idei tematikája Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete című kiállításhoz illeszkedik; az indiai koncertek, tánc- és harcművészeti bemutatók mellett egész estére teasarok, indiai saláták és kézműves foglalkozás szerepel a programban.

Koncertek, dokumentumfilm-klub, tárlatvezetések és a pincétől a padlásig vezető múzeumi túra várja a közönséget a Néprajzi Múzeumban, ahol az este során Erdély és az afrikai kultúrák lesznek a középpontban. Egész este zajlik majd az erdélyi mesterségek bemutatója, működik a „multikulti szelfistúdió”, a tábori pingpong és gombfoci, lesz moldvai táncház, erdélyi népzenei, illetve zulu kóruskoncert, majd Afrika Party zárja az éjszakát.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban kortárs irodalmi vetélkedővel, felolvasószínházzal, a Budapesti Vonósok kamarakoncertjével és rendhagyó tárlatvezetésekkel is készülnek. A Best of Lecsó vetélkedőben Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs és Barna Imre viaskodik, a kertben irodalmi nyereményekért ügyességi- és erőjátékok lesznek, de irodalmi feladványokkal tűzdelt szabadulós játék is színesíti a programot.

Árnyékszínházzal, mesemondással, tárlatvezetésekkel, koncertekkel és kertmozival várja a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol az Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című kiállítás adja az este gerincét, így a közönség számos álmokkal kapcsolatos foglalkozáson és programon vehet részt.

A Bajor Gizi Színészmúzeumba délelőtt tündérré vagy boszorkánnyá változhatnak a gyerekek és készíthetnek jelmezterveket, öltöztetős babákat vagy koronát is. Este A szépek ideje című musical-monodrámát mutatják be Für Anikó főszereplésével, megnyílik a Ritkán látott Kolozsvár című kiállítás, a Fénylő filmcsillagok című vetítést pedig beszélgetés kíséri. Acappella stílusban hallhatók lesznek a Hopp Art tolmácsolásában az 1980-as, 1990-es évek slágerei, valamint az 1920-as, 1930-as évek filmslágerei is, de lesz retro kertmozi és kiséji zene.

A Kassák Múzeumban A hang a tett a munka dal címmel közösségi zenei akciót szerveznek, amelynek keretében a látogatók zeneileg fedezhetik fel a múzeum Kassák! című állandó kiállítását. Az esti órákban a Bevett hardver, avantgárd szoftver: Kassák Lajos folyóiratai 1915 és 1927 között című kiállításban az író újító lapszerkesztői fogásait ismerhetik meg a résztvevők. Este Szemző Tibor & Takarmánybázis: Kőfaltorta mozikoncert lesz.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban itt élő bevándorlók mesélnek történetükről az Egy új világ felé – Eugeen Van Mieghem és a Red Star Line zsidó emigránsai című kiállítás képeivel kapcsolatban, valamint embereket lehet „kikölcsönözni” egy személyes beszélgetés erejéig az Élő könyvtárból. Késő este beszélgetést rendeznek a menekültpolitikáról.

A Műcsarnokba tündérek költöznek be szombat éjszaka és egy-egy kiállított mű szereplőivé varázsolják az önként vállalkozó gyerekeket. Délután Lévay Jenő Harmonográf bemutatójára kerül sor, egyórás mozgásművészeti foglalkozást tart Bán Ildikó táncpedagógus, lesz tárlatvezetés a Metamorphosis Transylvaniae című kiállításban, valamint koncertet ad Rohmann Ditta csellóművész, a Borbély Mihály Trió, a Hajnóczy-Kenderesi-Grencsó Trió és Góbi Rita.

Az Aquincumi Múzeumban az ásatások hőskorát jelentő századforduló világa elevenedik meg. Múzeumtörténeti vezetéssel fel lehet fedezni a romkertet és a múzeum kiállításait, a gyerekek kipróbálhatják a századfordulós vurstlit, az Accord Quartet előadásában válogatást hallhatnak a vendégek a századforduló zenei világából, Ivancsics Ilona színháza pedig a századforduló irodalmába, zenéjébe és színházi világába nyújt betekintést.

A Magyarság háza Mi, magyarok című állandó kiállítása mellett Cifraság és méltóság címmel két, tematikusan összekapcsolódó időszaki kiállítás is látogatható lesz: a Herman Ottó teremben Kalocsa népművészetéből kaphatnak ízelítőt a helyszínre érkezők, a Kosztolányi Dezső teremben pedig Kalotaszeg népművészetét bemutató Cifraszoba Mérából című tárlat lesz látható. Emellett élő néphagyományok Mérából címmel táncos, zenés erdélyi programot szerveznek, este pedig a Role együttes koncertjére kerül sor.

A Várkert Bazár Déli palotájában nyílik meg Käiser Ottó Kultúr-portrék Erdélyből című fotókiállítása, de nyitva tart Fodor István Erdély madártávlatból című tárlata is, 20 órától pedig Orbán János Dénes és Muszka Sándor erdélyi magyar költők vidám székely irodalmi estjét élvezhetik az odalátogatók. Az Északi Testőrpalotában a Csók István kiállításban lesz vezetés, 19 órától pedig Csók, a család címmel Csók István hozzátartozóival, Palotainé Kali Gabriellával és Csók Sándorral lehet beszélgetni. A Neoreneszánsz kertben a Cseh Tamás Program négy nyertes zenekara mutatkozik be, ezután 21 és 23 órától fáklyás idegenvezetés lesz.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban az éjszaka a stressz és a szerelem jegyében telik: az elfojtott szerelem motívumai címmel Tímár Sára tanítványai énekelnek erdélyi népdalokat, míg Szabó Katalin kurátori vezetést tart a kiállításban. A régmúlt szerelmekről Németh György ókortörténész tart előadást A szerelmi szenvedély anatómiája címmel, a 21. századi intimitásról Tari Annamária pszichoanalitikus beszél, Varga Benedek előadásának témája pedig a női hisztéria az orvostörténelemben.

A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskolában lekvár főzést rendeznek a tanműhelyben, sörtúrákat, laboratóriumi kísérleteket tartanak a fény és a föld évének témájában, de még éjszakai disznóvágásra is sor kerül, a Margitszigeti Víztoronyban pedig A nemzet kishúga – Száz éve született Szeleczky Zita, a Monumentális állatok a világ közterein – Szőke Gábor Miklós szobrai fotókon és werkfilmeken, valamint a Bábok égből és pokolból – a Budapest Bábszínház kiállítását lehet megtekinteni.

Interaktív irodalmi sétával kapcsolódik be a szombati programsorozatba Ferencváros Önkormányzata: a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének közreműködésével készíttetett hangos vezetett séta József Attila életének néhány, a kerülethez kapcsolódó helyszínére kalauzolja el az érdeklődőket egy okostelefonra letölthető applikáció segítségével.

A Fővárosi Nagycirkusz nyitott manézsában próbára teheti magát bárki a gólyalábon való sétálásban, az egykerekűzésben és a zsonglőrködésben is, de élőben lehet találkozni a Circussimó! című aktuális műsor sztárjaival, mások mellett Eddy Carellóval, Rich Metiku kaucsuklánnyal, a kínai Sandong csoporttal és a Höscher család fókáival is.

A Szicíliai partraszállástól Magyarország bombázásáig címmel nyílik szombaton a Hadtörténeti Múzeum új időszaki kiállítása, amelyet hagyományőrzők segítenek felidézni fegyver- és haditechnikai bemutatóval. A gyerekeket játszóház, a felnőtteket előadások és vetítések várják a világháború kevéssé ismert eseményeinek felelevenítésével. A Magdolna-torony a rendezvény teljes ideje alatt tárlatvezetéssel lesz látogatható, ahogy az id. Antall József rakparton a Lajta Monitor Múzeumhajó is.

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top