+ Ajánló

Múzeumok éjszakája: sittre juthatsz Balassagyarmaton!

fegyház

A Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, valamint a vármegyeháza egykori tömlöcébe is ellátogathatnak a kíváncsiak a Múzeumok éjszakáján szombaton.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, valamint a vármegyeháza egykori tömlöcébe is ellátogathatnak a kíváncsiak a Múzeumok éjszakája alkalmából szombaton. A Nógrád megyei programok sorában lesz tűzszentelés, éjszakai játszóház és üvegtörténeti kiállítás is.

Balassagyarmaton a börtön programjában először az 1973-as túszejtésről, Magyarország első túszdrámájáról tudhatnak meg részleteket a látogatók a Madách moziban, ahonnan 14 órától félóránként indul a rabszállító gépjármű Szügybe, abba a tömlöcbe, amelyben a börtön elődjeként tartották fogva a bűnözőket. A reformkori kiállítás a kor sajátos körülményeit mutatja be.

A rabomobil a fegyház és börtönbe szállítja vissza a vendégeket, a 170 éves intézet udvarán, pincéjében és kápolnájában is látnivalókkal és előadásokkal készülnek, de az elítélteket foglalkoztató Ipoly Cipőgyár Kft. is bepillantást enged több mint 60 éves múltjába.

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum tüzes borok és párlatok bemutatójával összekötött esti kalandtúrát szervez az épületben és tárlatvezetéseket a pincétől a nyugati bástya kilátójáig. Sötétedés után jön a tűzszentelés és a napkerék-gördítés a múzeumtól a belváros körül. A művelődési központ a Smokin’ Trio dzsesszkoncertjével, tűztánccal és tűzzsonglőrökkel készül a Múzeumok éjszakájára Szécsény sétálóutcájában.

A balassagyarmati Palóc Múzeum éjszakába nyúló nemezelést kínál kicsiknek és nagyoknak, valamint éjszakai játszóházat a gyerekeknek palóc népi gyermekjátékokkal. „Egy kis éji zene” is várja a látogatókat, többek között Mozart, Beethoven, Schubert vagy Chopin műveivel. Emellett játékos tárlatvezetést tartanak az állandó kiállításokon és folyamatosan vetítik az archív fotókat a Helytörténeti Gyűjteményből válogatva.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban szombaton nyitják meg a nagyközönség előtt az Üvegváros című állandó kiállítást, a 2009-ben megszűnt Salgótarjáni Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárát, ahol több mint ötezer tárggyal, munkaeszközökkel, filmekkel mutatják be a 120 éves szakmai munkát. Az érdeklődők este az üvegfestéssel is megpróbálkozhatnak, és busszal átutazhatnak az öblösüveggyártásban jelenleg is működő Tarján Glass Kft.-hez.

A salgótarjáni éjszaka tűzzsonglőr produkcióval zárul a Lángoló Leguánokkal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top