+ Irodalom

Megjelent az FBI a könyves szakmában!

fbi

Eltulajdonításuk után az Egyesült Államokban felbukkanó ritka antik könyveket adott vissza a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI.

Eltulajdonításuk után az Egyesült Államokban felbukkanó ritka antik könyveket adott vissza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New Yorkban a Svéd Nemzeti Könyvtár képviselőjének szerdán – olvasható a The Local hírportálon.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején több mint 60 könyvet és kéziratot csempészett ki a Svéd Nemzeti Könyvtárból (Kungliga Biblioteket) egy dolgozó, majd a régiségeket álnéven a világ különböző tájain élő gyűjtőknek értékesítette. A könyvek egy része később amerikai aukciósházakban tűnt fel.

A tettes, a könyvtár kéziratrészlegén dolgozó Anders Burious 2004-ben tett beismerő vallomást. Miután a rendőrség óvadék fejében elengedte, a férfi otthonában megrongált egy gázvezetéket és saját ereit felvágva öngyilkos lett. A szivárgó gáz okozta robbanásban több lakás és egy tucat ember is megsérült.

A szerdai ünnepségen Gunilla Herdenber, a Svéd Nemzeti Könyvtár egyik vezetője vehette át az FBI által lefoglalt értékes műkincseket, amelyek közül a legrégebbi több mint négyszáz éves.

Megvizsgáltuk a könyveket, és megállapítottuk, hogy a mienk. A visszakapott könyvek 17. századi művek, értékük felbecsülhetetlen, fontos részeit képezik a svéd kulturális örökségnek.

– nyilatkozta Gunilla Herdenber, aki immár harmadik alkalommal utazott az Egyesült Államokba a Svéd Nemzeti Könyvtárból ellopott régiségekért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top