+ Színház

Újabb színházi botrány: durván megfenyegették a Librarius és az ÉS újságíróit

radnai márk

Radnai Márk rendező kéz- és ujjtöréssel fenyegetőzött, mivel közzöségi finanszírozásból megvalósuló darabja, a Closer úgy fest, végleg megbukott. A darabot bemutató Átrium Film-Színház elzárkózik a történtektől, és levette műsoráról az előadást.

Ezt is megértük: súlyos adok-kapok zajlott le két kritikus és egy rendező között.  Alig ért véget a politikai csatározásoktól hangos Pécsi Országos Színházi Találkozó, máris újabb ügy borzolja a kedélyeket a színházi világban.

A nyilvánosság először Koltai Tamás színikritikus Facebook-bejegyzéséből értesülhetett a történtekről. Koltai a következő neki címzett üzenetet osztotta meg a közösségi oldalon:

Szia Tamás! Valaki egyszer azt mondta rád kártékony csótány. Szerinted miért? Ha még egyszed meglátlak bármelyik előadásom közelében egyesével töröm el minden ujjad. Bezony. Szép nyarat! Menj jó messzire!

A fenyegető üzenet Radnai Márktól, a 011-Alkotócsoport vezetőjétől származik, akivel korábban mi is készítettünk interjút, friss, Closer című előadásuk apropójából. A darab úttörő vállalkozásnak számított, hiszen az előadás költségeit közösségi finanszírozásból fedezték. A végeredménytől azonban az előadást végignéző kollégánk sem volt elájulva a kritika alapján.

closer, radnai márk

A negatív kritikák után azonban újabb interjút adott munkatársunknak Radnai és Magács László, az Átrium Film-Színház művészeti igazgatója. Azonban Radnai egy telefonbeszélgetés során azt mondta kollégánknak, hogy eltöri a kezét, ha ez az interjú megjelenik.

Koltai bejegyzése és kollégánk megfenyegetése után az Átrium közleményben határolódott el Radnai megnyilatkozásaitól. A Facebookon is közzétett közleményükben a következőket írják:

Tisztelt Közönségünk.
A színház, és a 011-ALKOTÓCSOPORT Closer című produkciója bizonytalan ideig szünetel.

Radnai Márk rendező olyan stílusú üzenetet küldött Koltai Tamás kritikusnak, amely minden színházetikai, és alapvető emberi normát megsért. A szólás szabadsághoz való jog színházunk egyik legfőbb alapelve. Ebbe természetesen éppúgy beletartozik egy kritikus vagy néző negatív véleménynyilvánítása mint az erre adott dühös alkotói reakció, de a fizikai fenyegetőzés minden formája számunkra elfogadhatatlan. Ezért addíg amíg Radnai Márk nyilvánosan bocsánatot nem kér Koltai Tamástól, az Átrium Film-Színházban semmiféle előadása nem szerepelhet.

Radnai Márk is reagált a történtekre, ő a következőket írta az esetről:

Kedves Mindenki!
Koltai Tamásnak írt privát üzenetem (amit közzé tett) stílusáért és tartalmáért is elnézést kértem tőle, még mielőtt láttam volna hogy megosztotta. De! A hirtelen felindulásom tárgya nem Koltai Tamás kritikája volt(!), hanem egy a munkáltatómmal zajlott privát telefonbeszélgetés, miszerint én nem tudok rendezni, és jó lenne ha valaki megtanítana. Ez szerintem nem korrekt. Főleg nem annak mondani aki munkát ad. Nem etikus.Nem hiszem hogy kritikusi feladat. A stílusomért elnézést kérek, utólag is. De már megtettem privát levélben is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top