+ Színház

Elkészült a Gyulai Várszínház végleges nyári programja

gyulai várszínház

Az idei Gyulai Várszínházban az is megtalálja magának a programot, aki a sokéves hagyományból, például a Shakespeare Fesztivál előadásaiból válogat, és az is, aki meglepetésre vágyik.

 

Az idei Gyulai Várszínházban az is megtalálja magának a programot, aki a sokéves hagyományból, például a Shakespeare Fesztivál előadásaiból válogat, és az is, aki meglepetésre vágyik.

52. évad a Gyulai Várszínházban. 2015. június 26. – augusztus 9.

 2015. június 26-tól augusztus 9-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 52. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva.

Vízkereszt, vagy amit akartok – Rendező: Bocsárdi László – Bemutató

Az első új bemutató W. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című darabja lesz, amelyet Bocsárdi László rendez. A sepsiszentgyörgyi színház társulatával létrejövő produkció folytatása lesz a legjobb rendezésnek megválasztott, UNITER-díjas, két évvel ezelőtti, szintén itt bemutatott Hamletnek. A várszínpadon a XI. Shakespeare Fesztiválon látható új produkciónak a címszerepeiben újra találkozhatnak a kitűnő sepsiszentgyörgyi színészekkel: Mátray Lászlóval, Pálffy Tiborral, Nemes Leventével, Szakács Lászlóval.

Kazohinia – Rendező: Sopsists Árpád – Bemutató

Gyulán született a XX. század egyik legkülönösebb és legrejtélyesebb, mára kissé elfeledett írója Szathmári Sándor, akit a magyar Wellsnek és Orwellnek is neveznek. Legismertebb műve, a Kazohinia című szatirikus regénye hasonló a Gulliver történethez, arról szól, hogy a különböző társadalmakban mik a buktatók, miért nem működnek jól. Az angol humorral megírt utópisztikus szövegből most készül először színpadi adaptáció Vörös István dramaturg és a rendező átdolgozásában. Az izgalmasnak ígérkező ősbemutatót Sopsits Árpád rendezi amelyre július 21-én kerül sor. Több helyszínen is követhetik a darabot a tószínpadon és a kastély cselédszárnyában. Főbb szerepekben Jászberényi Gábort, Orosz Ákost, Lendváczky Zoltánt, Molnár Csabát, Kovács Vandát és Gyöngy Zsuzsát láthatják.

Psyché – Rendező: Vidnyánszky Attila – Bemutató

A harmadik bemutató a varázslatos elbeszélő költemény színpadi változata lesz, Weöres Sándor: Psyché című műve. A vár mögött lévő ligetes parkban és a tóparton bemutatott, felnőtteknek szóló előadást Vidnyánszky Attila állítja színre a Kaposvári Egyetem színművészeti hallgatóival. Weöres Sándor lírai bravúrja a hányatott sorsú, viharos életű költőnőről, Psychéről szól. A bemutatóra augusztus 4-én kerül sor, amelyet még egy alkalommal láthatnak. Az új bemutatókon kívül még számtalan figyelemre méltó rendezvény lesz a Várszínházban.

52. évad – Megnyitó

Az 52. évad az idén is a háromnapos népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral kezdődik június 26-án, a XVI. Körös-völgyi sokadalommal.

Az idei évad megnyitójára a vár előtt kerül sor 26-án, pénteken este hét órakor a sokadalmi téren. Ekkor nem csak a Várszínház 52. évada nyílik meg a Hazám, hazám dallamára zászló felvonással, ágyúlövésekkel, hanem a XVI. Körös-völgyi sokadalom is ekkor veszi hivatalosan kezdetét. Ezen a napon tartják IX. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, a vásárban népi mesterségek termékeit lehet megvásárolni, a népzene és a néptánc egész nap főszerepet játszik, de lesz gyermekjátszóház, kézműves bemutató, és meg lehet kóstolni a népi ételeket is. Szombaton reggel 10 órától folyamatosan zajlanak a bemutatók, este a tószínpadon a XIX. Békés Megyei Néptáncgálát nézhetik meg. Vasárnap is egész nap tart a program, lesz főző- és pogácsasütő verseny, vásári komédia és néptánc, népzene minden mennyiségben. Az ingyenesen megtekinthető vásárra minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

1991-ben a Gyulai Várszínházban, a bemutató évében láthatták már a Rock Színház előadásában a Móricz Zsigmond regényéből készült, mára már klasszikussá vált musicalt a Légy jó mindhaláligot Szinetár Dóra főszereplésével. Miklós Tibor szövegátdolgozására Kocsák Tibor írt egy nagyszerű, fülbemászó zenét. A musical azóta is töretlen sikerszériát produkált, bárhol is játszották. Június 30-án most a tószínpadon a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagy sikert aratott előadását nézhetik meg Várhalmi Ilona rendezésében, remek gyerek és felnőtt színészekkel.

XI. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál – Kína, Nagy-Britannia, India, Lengyelország, Portugália, Gyula, Miskolc, Budapest, Sepsiszentgyörgy

A XI. nemzetközi Shakespeare Fesztivált július 2. és 12. között rendezik meg, amelyen ismét egy különleges válogatást láthatnak a legjobb hazai és külföldi Shakespeare előadásokból. A XI. Shakespeare Fesztivál egy világhírű produkcióval kezdődik. Július 2-án Pekingből érkezik a Kínai Nemzeti Színház társulata, akik a III. Richárdot mutatják be egy látványos előadáson. Az évezredes kínai kultúra és Shakespeare találkozásából varázslatos előadás született. Ezért érthető, miért hívták meg 2015-ben másodszor is Londonba a Globe to Globe fesztiválra 2012 után ezt az előadást. A neves kínai rendező Wang Xiaoying által színpadra alkalmazott adaptáció méltán nyerte el a közönség tetszését az eddigi előadások alkalmával. Shakespeare-nek a hatalom paranoiájáról szóló darabja igazi 21. századi alkotás lett, amelyben a kortárs színház ugyanúgy benne van, mint az ősi kínai színházi hagyományok.

Egy friss szemléletű angol előadás látható a nagy drámaköltő hazájából az idei fesztiválon. A Yorkból érkező The Flanagan Collective társulat játssza el Gyulán Shakespeare legismertebb művét a Rómeó és Júliát július 10-én. A hat színésznő által előadott különleges produkció mindenki számára átélhetően meséli el a szívszorító szerelmi történetet. Az előadásban nagy szerepe van a zenének is, táncnak, a gyönyörű harmóniáknak.

Piotr Kondrat neves lengyel színész ismét egy monodrámát hoz el Gyulára. Több fesztiválon aratott már sikert a Shylock című angol nyelvű előadásával. A darab Shakespeare különleges színpadi karakteréről szól, A velencei kalmár című darab főszereplőjéről, Shylockról. Az ő személyén keresztül mutatja be Piot Kondrat a népszerű drámát július 11-én.

Az új Shakespeare bemutató után július 6-án láthatják a Kossuth-díjas magyar színházi rendező, Zsótér Sándor új munkáját a W. S. Othello – néger mór című darabját a fesztiválon. A mindig különleges előadásokat létrehozó művész a Stúdió K Színházban rendezte meg Shakespeare népszerű darabját, amelyet most a mai korba helyez. A kitűnő színészi alakításokkal megvalósított előadás olyan kérdésekkel szembesít minket, amelyeket általában nem szoktak feltenni a rendezők az Othello színpadra állításakor. Ez az előadás a társadalmi manipulációról szól, ahol érdekek mentén alkotnak véleményt különböző emberekről, helyzetekről.

Július 7-én újszerű látásmóddal megvalósított, Shakespeare: III. Richárd című előadás látható különleges helyszínen, a vár mellett. Burák Ádám rendező Marosvásárhelyen szerzett diplomát, majd Angliában mestervizsgát, ő állította színre a darabot egy nagyszerű erdélyi színésszel, Dávid Áronnal a főszerepben. Az előadás azt a kérdést boncolgatja, hogy mit jelent a kegyetlen eszközöket alkalmazó királynak a hit – személyiség – hatalom hármassága uralkodása során.

A Shakespeare Fesztiválon mindig fontos szerepe volt a zenének. Shakespeare korabeli reneszánsz muzsikát hallhatnak a nemzetközi hírű Magyar Reneszánsz Együttestől, amelynek Mandel Róbert tekerőlantos a vezetője. Csajkovszkij klasszikus zenéjére táncolnak a Miskolci Balett táncosai, akik Shakespeare legismertebb művét adják elő a táncszínpadon a Rómeó és Júliát. A friss szellemiséggel bemutatott kortárs táncelőadás a tragikus szerelemnek állít feledhetetlen emléket. Az előadást július 9-én láthatják a tószínpadra felszerelt forgószínpadon.

Július 11-én konferenciát rendeznek arról a manapság sokat feltett kérdésről: Ki volt Shakespeare? Ki írta valójában ezeket a nagy színdarabokat.

Maria Joao világhírű portugál jazz énekesnő a gyulai Shakespeare Fesztivál felkérésére készítette azt az új összeállítást, amelynek a címe Dalok Shakespeare-nek. Olyan ismert és új dalok hangzanak el jazzesített formában, amelyek a nagy drámaíróhoz köthetők. A különleges hangterjedelmű, remekül improvizáló énekesnő koncertjei mindig nyújtanak valami egyedit, valami olyat, amelyet másoktól még nem hallottunk. Maria Joaot remek portugál jazz zenészek kísérik a koncerten. Ez az előadás még több másik fesztiválon is hallható lesz, az European Shakespeare Festivals Network tagjainál.

Július 12-én egy beszélgetésre kerül sor Kovács András Ferenc kiváló költővel, esszéíróval, műfordítóval a Shakespeare-hez fűződő viszonyáról és saját költői pályájáról. Az est házigazdája Elek Tibor irodalomtörténész.

A budapesti színművészeti egyetemisták két évvel ezelőtt egy revelációnak számító előadást mutattak be a tószínpadon Zsótér Sándor rendezésében, a Hamletet. Most már végzősök lettek az akkor fellépők. Az idei záróelőadásuk is nagy sikert aratott a nézők és kritikusok között. Az Athéni Timon című Shakespeare darabot most a mai korba helyezve mutatja be a lendületes előadás, amelynek fő témája korunk látványcivilizációja. Az előadást a nagyon tehetséges fiatal színész, ifj. Vidnyánszky Attila rendezte. A darab főszereplője Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas művész lesz.

A Shakespeare Fesztiválon a Fringe keretében láthatják a Hamletek Klubja 2.0 előadást Mándy Ildikó rendezésében. De játékfilmeket is láthatnak illetve neves régi színházi előadások felvételeit is megnézhetik. Tizennyolc kortárs magyar grafikus Shakespeare műveire készített plakátjaiból nyílik kiállítás a Kamarateremben. Shakespeare korabeli menüsort kóstolhatnak a fesztivál ideje alatt a tavaly a „2014 év feltörekvő étterme” címet elnyert Patrióta étteremben.

Bővebb információ: www.shakespearefesztival.hu.

7. Irodalmi Humor Fesztivál

Hetedik alkalommal rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Irodalmi Humor Fesztivált július 13-án a várszínpadon, ahol neves kortárs magyar költők, írók, drámaírók olvassák fel egyenként az arra az alkalomra írt humoros írásaikat, amelyet kellemes jazz zene köt össze. Az idén is sikerült jónéhány nagy nevet elhívni a humor, a szatíra, a slam-poetry jeles képviselőiből. Így hallhatják Hartay Csaba, Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Márton László, Pion István, Simon Márton, Tóth Krisztina, Székely Csaba, Szálinger Balázs, Vörös István írásait, a zenét a kitűnő zongorista Rozsnyói Péter szolgáltatja.

L’art pour l’art

A magyar abszurd humor vitathatatlanul legnagyobb sztárjai a L’art pour l’art Társulat tagjai Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt, Szászi Móni. Új produkciójuknak tapsolhatnak július 14-én a Várszínházban a tószínpadon, amelyet A postás, aki megeszi a leveleket címmel adnak elő.

Kiállítás

Orosz István Kossuth-díjas grafikusművészt sokan a legjobbnak tartják a műfajában. Az ő műveiből rendeznek egy nagy kiállítást a Gyulai Várszínház Kamaratermében, a Kossuth utca 13. szám alatt. A megnyitóra július 15-én kerül sor, a tárlatot augusztus 9-ig lehet ingyenesen megtekinteni. A gyulai kiállításán plakátok és grafikák láthatók egy átfogó válogatás keretében Áttűnések címmel. A művész bravúros technikával elkészített anamorfikus rajzaira az a jellemző, hogy többértelműek, attól függően, mit lát bele a néző, egyik formából áttűnnek a másik formába megtöbbszörözve a rajzok jelentését.

Segítsd a királyt!

Ratkó József veretes verses nyelvezetén megírt történelmi drámáját, a Segítsd a királyt! 1996-ban már láthatták a Gyulai Várszínház nézői. Az István királyról szóló mű azt a történelmi pillanatot járja körül, amikor váratlanul meghal Imre herceg, a királyi trón várományosa, és dönteni kell arról, merre menjünk, hová álljunk? A magyarság ezeréves sorsát tükrözi vissza a darab, a nemzet sorsáról kell dönteni. Az előadás most a Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház közös produkciójában lesz látható július 15-én a várszínpadon. Kitűnő színészek szerepelnek a vendégjátékban. A főbb szerepekben a Jászai-díjas Szalma Tamást, a Kossuth-díjas Kubik Annát, Bicskei Istvánt és a Jászai Mari-díjas Szélyes Imrét láthatják. A rendező Csikos Sándor Érdemes művész.

Lila ákác

Szép Ernő: Lila ákác című, mára már klasszikussá vált szerelmes históriáját július 17-én a beregszászi Illyés Gyulai Magyar Nemzeti Színház művészei játsszák el a várszínpadon. A kárpátaljai társulat minden évben visszatérő fellépője a gyulai nyárnak. A vidám, szép történetet Katkó Ferenc állította színpadra, és ahogy ez megszokott volt eddig is, a darabban a társulat minden tagja szerepet kapott.

XXIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

A XXIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál sztárokat vonultat fel július 18-án. A Hammond-orgona királya Joey De Francesco, akit már 17 évesen meghívott a lemezfelvételre Miles Davis 1989-ben, az Amandla című albumára. A virtuóz orgonista évek óta nyeri meg a kritikusok és rajongók szavazólistáit a legfontosabb jazz szaklapokban, így a világ vezető folyóiratában, a Down Beatben is. Több lemezt készített a legendás gitárossal John McLaughlinnal is. Többször jelölték Grammy-díjra különböző kategóriákban. Játéka a dallamos swing és blues zenére épül, amely népszerűvé teszi a hallgatóság széles rétegében. A gyulai fesztiválra trió formációban érkezik az amerikai muzsikus, és orgonajátéka mellett megszólaltatja trombitáját is, amelyen szintén kiválóan játszik. Egy csodálatos hangú, amerikai fekete jazz, soul, blues énekesnőt is meghallgathatnak a fesztiválon. Joan Faulkner jelenleg Németországban él, a 70-es években Frank Farian fedezte fel, így hamarosan a Boney M-ben is szerepelt és a Milli Vanillihez is hangját adta, 1989-ben elnyerte a német Artist of the Year díjat, joggal nevezik Németország legjobb hangjának. A neves, Svájcba, majd Németországba települt magyar jazz zongorista, Csík Gusztáv felesége, így kaptak most meghívást férjével a gyulai fesztiválra. Csík Gusztáv 1943-ban Egerben született, Zeneakadémiát végzett. Az egyik legnagyszerűbb magyar jazz zongoristának számított, aki Pege Aladárral játszott együtt. A 70-es években települt külföldre, ahol neves európai és amerikai jazz muzsikusokkal játszik rendszeresen. Gyulán feleségével, Joan Faulknerrel lép fel duóban. A Tavalyi év jazz albuma a Tóth Viktor Arura Trió CD-je lett, amelynek a címe: Szemed kincse. Tóth Viktor szaxofonos együttese szerencsésen egyesíti a magyar népzene és a jazz lényegét. A trióban két kiváló, virtuóz muzsikus a társa, a bőgős Orbán György és a cimbalmos Lukács Miklós. A jazz fesztiválon ismét fellép a nagyszerű helyi jazz nagyzenekar, a Gyulai Big Band Kepenyes Pál vezetésével.

X. Vár Blues Fesztivál

Tizedik alkalommal rendezik meg a Vár Blues Fesztivált július 19-én. A fesztiválon kiváló blues muzsikusokkal találkozhatnak a műfaj kedvelői. Maggie Bell skót énekesnőt a brit Janis Joplinnak is hívták hasonló hangja miatt, aki 1971-ban az Év énekesnője címet is elnyerte a szigetországban. Maggie Bell dolgozott a Stone The Crows együttessel, John Lord Blues Projecttel, a The British Blues Quintettel és kilenc szóló lemezt jelentetett meg. A 2. albumán Jimmy Page gitározott. Karrierje egyik csúcsa, hogy ő nyithatta meg a Led Zeppelin legendás koncertjét New Yorkban a Madison Square Gardenben. Őt hallhatják a gyulai fesztiválon, akit neves brit blues zenészekből álló együttes kísér a Norman Beaker Blues Trió. Norman Beaker gitáros és társai, John Price basszusgitáros, Steve Gibson dobos a legfontosabb brit blues muzsikusokkal játszottak pályafutásuk során: Eric Burdon, Chris Farlowe, Alexis Korner, Robert Plant, Jack Bruce, Van Morrison. A gyulai fesztivál kiemelt sztárvendége lesz Hobo, aki az idén februárban töltötte be a 70. életévét. A Hobo és Bandája koncertjén a legendás énekes, szövegíró mellett fellépnek legkedvesebb zenész barátai is. A jubileumi koncerten áttekintést kaphatunk a nagyszerű előadó 50 éves pályafutásából. Szabó Tamás kiváló szájharmonikás újjáalakult zenekara is vendég lesz a fesztiválon a Mojo Workings. Az együttes idén februárban jelentette meg a Long step című albumát, amelyen az akusztikus hangszereknek is nagy szerepük van a különleges blues-jazz-folk hangzás elérésében. A fesztivál negyedik fellépője a 2006-ban alakult Jack Cannon zenekar. A kvartett formációban játszó zenekar gitár-basszusgitár, szájharmonika-dob hangszerekkel áll színpadra.

Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar – Vezényel: Vásáry Tamás

Július 27-én egy világhírű művészt és egy különleges zenekart hallgathatnak meg a komolyzene kedvelői a gyulai várszínpadon. Vásáry Tamás a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész karmester 1933-ban született. Csodagyerekként rendszeresen koncertezett, 14 évesen megnyerte a Zeneakadémia Liszt versenyének díját. A diploma megszerzése után külföldi karrierje is elkezdődött, több nemzetközi verseny díjazottja lett. A világ legnevesebb koncerthalljaiban lép fel Londontól-New Yorkig. Számtalan világhírű zenekarral, karmesterrel, muzsikussal játszott, készített lemezeket. Karmesterként több mint 100 zenekarral dolgozott a Berlini Filharmonikusoktól a Royal Philharmonic Orchestráig. Több nagyzenekar igazgatója volt. Nemcsak játszik és vezényel, hanem szívesen beszél is a zenéről. Évek óta vezeti a világ minden részéről érkező, tehetséges zeneakadémistákból álló Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart, akiknek évenként mesterkurzust tart Debrecenben. Az idei együttzenélést nemzetközi koncertkörút követi, amelynek egyik állomása Gyula lesz július 27-én. A Várszínház felkérésére elhangzik a koncerten Erkel Ferenc: Hunyadi László nyitánya, valamint hallható lesz Kodály Zoltán: Galántai táncok című műve és Csajkovszkij: V. szimfóniája.

A dzsungel könyve

Július 28-29-én egy népszerű musicalt nézhetnek meg a Geszti Péter dalszövegeire, Békés András dramaturgiájára, Dés László zenéjével megírt A dzsungel könyvét, amelynek szinte minden száma az elmúlt 17 évben sláger lett. Horgas Ádám rendezésében a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciójában nézhetik meg az előadást a tószínpadon. Nagyszerű színészek és énekesek lépnek fel a darabban, így látható lesz Szomor György, Gubik Petra, Nagy Róbert, Kara Tünde, Nagy Erika, Gulyás Attila.

Indul a bakterház

Augusztus 1-2-án az egyik legszórakoztatóbb magyar regény színpadi feldolgozását nézhetik meg, Rideg Sándor: Indul a bakterház című komédiáját a tószínpadon. A székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékában láthatják a népszerű művet Bereményi Géza remek szövegátdolgozásában. A színpadon nagyszerű színészek játsszák a kultikus figurákat, Gáspár Sándor, Kubik Anna, Derzsi János, Sághy Tamás, Závodszky Noémi. Az előadást Bagó Bertalan rendezte.

Felolvasószínház

Augusztus 6-án folytatódik a Kortárs felolvasószínházi sorozat, amely már öt éve tart. Az idén a neves drámaíró, Szakonyi Károly új művével, a Két nő című komédiával ismerkedhetnek meg, amely két nőről szól, akik a villamoson véletlenül találkoznak és megelevenedik a nézők előtt az életük, a mai magyar valóság.

Pygmalion

A hathetes fesztivál egy musical slágerrel fejeződik be. G. B. Shaw: Pygmalion című regényéből készült a My Fair Lady című zenés darab, amely az elmúlt ötven évben a világ legtöbbször játszott musicalje lett. A budapesti Magyar Színház gyulai vendégjátéka tulajdonképpen premier lesz, mivel ebben a szereposztásban először látható a repríz bemutató. Az előadás érdekessége, hogy Sík Ferenc – a Gyulai Várszínház korábbi igazgató-főrendezője – egyik utolsó rendezése volt ez az előadás az akkori Nemzeti Színházban. 1994 óta játsszák folyamatosan ezt a darabot, most Harangi Mária rendező felújításában kerül színre. Az új szereposztás parádés, a címszerepben Mahó Andreát láthatják – aki a minap José Curával adott egy sikeres koncertet a budapesti sportarénában – mellette Hirtling István és Szacsvay László játssza a másik két főszerepet. Látható az előadásban Dániel Vali, Jegercsik Csaba, Benkő Nóra, Rancsó Dezső, Szűcs Sándor, Szatmári Attila, Simon András.

A Gyulai Várszínház szlogenje az idén is: Nyáron színházba Gyulára várom.

Bővebb információ: www.gyulaivarszinhaz.hu, www.shakespearefesztival.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top