+ Színház

A botrányba fulladó előadást is díjazták a POSZT-on

Véget ért a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), és kiderült, még az Ókovács Szilveszter kirohanásával véget érő Bánk Bán is kapott díjat. A legjobb előadás diját az Isten ostora, a legjobb rendezőét Vidnyánszky kapta.

Keresés a weben

Rengeteg botrány vezette fel az idei Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), és az ott történtekről még biztosan sokat lehet majd hallani színházi berkekben, és valószínűleg a hétvégén díjazott előadásokról is lesz még vita szép számmal.

A fesztivál szombati gálaestjén ugyanis átadták a zsűri díjait, és némi meglepetést okozhat, hogy az egyik zsűritag, Ókovács Szilveszter által nagy dérrel-dúrral otthagyott előadás, az Újvidéki Színház Bánk Bánja (fenti képünkön) is kapott elismerést:a legjobb női főszereplő ugyanis a darabban játszó Krizsán Szilvia lett.

A legfőbb díjakat idén Vidnyánszky és a Nemzeti Színház társulata nyerte el. A POSZT-on előadott darabjuk, az Isten ostora lett a legjobb előadás, Vidnyánszky a legjobb rendező, Olekszandr Bilozub pedig a legjobb látványért,  Horváth Lajos Ottó a legjobb férfi alakításért járó elismerést vehetett át.

Tarolt a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadása is. Ebben a darabban  játszott a legjobb női mellékszereplő, Csonka Ibolya, a legjobb férfi mellékszereplő, Kelemen József, aki a díjat a debreceni Csokonai Nemzeti Színház A Mester és Margarita című darabjában játszó Szalma Tamással együtt kapta meg.

Ugyancsak a kaposvári teátrum előadásához köthető a legjobb zenéért és hangzásvilágért járó elismerés, valamint a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata által alapított alkotói díj. Előbbivel Rozs Tamást, utóbbival Fehér Lászlót tüntették ki.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című előadása ugyancsak négy díjat jegyez: a közönségzsűri díját, továbbá e darabban láthatta a közönség a legjobb férfi főszereplőt, Pálffy Tibort, a legjobb 30 év alatti színésznőt, Benedek Ágnest és a legjobb 30 év alatti színészt, Kónya-Ütő Bencét.

A békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című előadásában játszó Gubik Petra a legjobb női alakítás díját.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című produkciójában színpadra lépő Bajomi Nagy György, a különdíjat a magyarkanizsai Jel Színház kapta a Wilhelm-dalok című előadásért.

A legjobb jelmezért és a legjobb színpadi szövegért járó díjat idén nem adták ki.

A fesztivál versenyprogramjába eredetileg tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be. A programot Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező állította össze a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadásokból.

A díjakért ugyanakkor csak tíz előadás versengett, mert az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vitával összefüggésben az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság úgy döntött: a versenyprogramba beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top