+ Irodalom

Egyetlen állami intézmény sem jelent meg Kertész Imre díszdoktorrá avatásán

kertész imre

Én itt csak magamat és a barátaimat képviselem, jól esik a szeretet, de a kitüntetés önmagában nem nagy ügy – mondta Kertész Imre.

Én itt csak magamat és a barátaimat képviselem

– mondta Kertész Imre.

Díszdoktori címet vett át az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem képviselőitől pénteken Budapesten.

A doctor honoris causa címmel az egyetem Kertész Imrének az élet erkölcsi értékeinek népszerűsítéséhez hozzájáruló munkássága előtt tiszteleg – mondta el Tatiana Danescu, a román felsőoktatási intézmény rektorhelyettese a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában megrendezett eseményen, amelyen megjelentek a román, az osztrák és a svéd budapesti nagykövetségek képviselői is.

A titulust olyan rangos személyek érdemlik ki, akik tevékenységüket az emberiség szolgálatába állították, elkötelezettséget, önzetlenséget és személyes áldozatot tanúsítva.

A díszdoktori laudációban

az egyetem bölcsészkarának dékánja, Iulian Boldea Kertész Imrét a világirodalom és kultúra kiemelkedő alkotójának, korunk lelkiismeretének nevezte, külön megemlékezve a Sorstalanság és A kudarc című regényeiről.

kertész imre

Budapest, 2015. június 12.
Kertész Imre Nobel-díjas író, miután átvette a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem díszdoktori címét Tatiana Danescu rektorhelyettestõl (b) a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2015. június 12-én.
MTI Fotó: Marjai János

Ferencz Győző, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a díj érzése szerint nem csupán Kertész Imre kivételes irodalmi teljesítményének szól, hanem felfedezhető mögötte a barátság, a jóakarat, az európai egység gondolata, valamint a múltunk és jelenük kritikus vizsgálatának igénye is.

Nehéz túlbecsülni ennek a díszdoktori címnek a fontosságát

– mondta.

Én itt csak magamat és a barátaimat képviselem, jól esik a szeretet

– fogalmazott a Nobel-díjas író, hozzátéve, hogy “önmagában nem nagy ügy”, hogy kitüntetést kapott. Ugyanakkor kemény szavakkal hangsúlyozta a kelet-európai nemzetek együttműködésének fontosságát is egy olyan világban, amikor

gyilkolják, lelövöldözik, tűzbe és olajba zúdítják az embereket.

Kertész Imre kifogásolta, hogy egyetlen magyar kulturális vagy állami intézmény képviselete sem jelent meg a román egyetem által rendezett ünnepségen, pedig – mint fogalmazott – Franciaország és Németország második világháború utáni közeledése követendő példát jelenthetne a régió számára is.

Nem értem ezt a kelet-európai csökönyösséget.

A Petru Maior Egyetem díszdoktori címére az 1929-ben született és 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imrét az intézmény doktori iskolája és irodalmi tanszéke terjesztette fel, amely indoklásában az irodalmárt olyan nagyszabású személyiségnek nevezte, akinek írói stílusára a

realista megjegyzések, keserű irónia, politikai támpontok, történelmi és filozófiai elemek jellemzőek.

 

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Gyurcsány Elemér szerint:

    Rohadna meg…

  2. plex szerint:

    szépen kidelorálják a semmiért 🙁

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top