+ Képzőművészet

Kamerákat helyeznek el a Csontváry-képeket szállító ládákban

Csontváry kiállítás

Július 5-én nyílik Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítása a Honvéd Főparancsnokság épületében. A tárlat kurátora, Gulyás Gábor a június 11-ei sajtótájékoztató után bemutatta a kiállítás helyszínét is.

A magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel nyílik meg Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítása július 5-én, a festő születésének évfordulóján. A tárlat a Budai Várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében kap majd helyet, és 2015. december 31-ig lesz látogatható.

A klasszikusokat újra és újra elő kell vennünk, mert mindig érvényesek, és mindig másként.

– kezdte prezentációját a Csontváry kiállítás sajtótájékoztatóján Gulyás Gábor, a tárlat kurátora.

Csontváry kiállítás

Sajtótájékoztató a Honvéd Főparancsnokság épületében – a szerző fotója

A tavaly felújított Honvéd Főparancsnokság épületének két szintjén, 17 teremben kerülnek majd kiállításra Csontváry Kosztka Tivadar művei, melyeket egy bejárható útvonalat követve lehet megtekinteni. Gulyás Gábor kiemelte, hogy egy nagyszerű adottságokkal bíró helyszínről van szó, ahol mintegy 1200 négyzetméternyi vendégfalat építettek ki. Az információs szövegeken kívül fikciós filmeket is láthatnak az érdeklődők. A rövid játékfilmes spotok, bejátszások közérthető módon jelenítenek majd meg jellegzetes momentumokat Csontváry életéből. Ezen kívül számos interaktív eszköz segíti majd, hogy még inkább elmerüljünk a festő életművében. Csontváry személyes kapcsolatairól érintőképernyőn tájékozódhatunk, mintha csak egy Facebook profilt böngésznénk. Gulyás Gábor azt is megemlítette, hogy a képeket a legnagyobb odafigyelés mellett szállítják majd a Honvéd Főparancsnokság épületébe: minden műtárgy olyan ládában érkezik, melyekben egy kamera is helyet kap. A kiállítás egyébként nem kronologikusan, hanem tematikusan halad majd.

Azt gondolom, hogy egy ilyen hosszú idő után megnyíló kiállítás olyan kivételes, fontos project, melyre mindannyian büszkén lehetünk.

– fejezte be beszédét Gulyás Gábor, aki ezután bejárást biztosított a sajtónak a júliusban megnyíló kiállítás falai közé.

Csontváry kiállítás 3

Gulyás Gábor kurátor az érdeklődők gyűrűjében – a szerző fotója

A tárlatra egy szűk, de rendkívül hangulatos, boltívekkel díszített folyosón keresztül vezet az út. Eközben sem fogunk unatkozni, ugyanis levegőben lógó szövegek mesélik el nekünk, hogy pontosan ki is az a Csontváry Kosztka Tivadar. A bejáratnál maga Csontváry fogad majd minket egy fikciós film formájában. Bár a falak még üresek, az egyértelműen látszik, hogy a 90 millió forintból létrehozott Csontváry kiállítás méltó lesz a festőművész nevéhez, és nem csak a hozzáértő műkedvelők, hanem a nagyközönség is örömét lelheti majd benne.

Korábbi cikkeink, híreink a Csontváry kiállítás kapcsán:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top