+ Irodalom

Szavazást rendeztek a Facebookon, melyik a legnépszerűbb Agatha Christie-könyv

agatha christie

A szavazást nem véletlenül most ejtették meg, idén ősszel lesz Agatha Christie születésének 125. évfordulója. Aki teheti, az évforduló kapcsán merüljön el egy-egy gyilkosságban.

Miss Marple, Monsieur Poirot vagy a Tíz kicsi néger?

Miss Marple rajongója vagyok. Vidéki kertes ház, kényelmes, ódivatú fotel a kandalló előtt, egy csésze angol tea pontban ötkor, ánizsos vagy vajas süteménnyel, kertészkedés és pletykálkodás – szinte én vagyok Jane Marple! Csakhogy a gyilkosságok, akár rejtélyesek, akár nem, az életben cseppet sem érdekelnek. Maradok tisztelettel: olvasó.

Te melyiket szereted jobban olvasni: az aranyos, törékeny, vidéki, rózsaszínű bolyhos fejfedőjében kissé együgyűnek látszó öregkisasszony történeteit, ahogy pengeéles logikával és kedvenc módszerével, falujának lakóival vont párhuzamokkal minden bűntényt „kiszagol”? Esetleg a mókás bajszú, különc, (angoloknak) kimondhatatlan nevű belga detektív, Hercule Poirot csavaros eseteit? Netán a legsikeresebbnek, egyenesen remekműnek kikiáltott, hátborzongató Tíz kicsi néger/ And Then There Were None című regényt? Amit népszerűségben csak az Ackroyd-gyilkosság/ The Murder of Ackroyd képes időnként lekőrözni – melyben Monsieur Poirot nyomoz.

Időszerű kérdés, hiszen 125 éve született minden idők legsikeresebb krimiszerzője, Agatha Christie. A megemlékezés része, hogy hivatalos Facebook oldalán szavazást hirdettek World’s Favourite Chtistie címen, hogy kiderüljön, a közönség szerint melyik a legjobb Agatha Christie-könyv: http://worldsfavouritechristie.com/books. A szavazást pár napja lezárták, most izgulhatunk, melyik lesz a befutó.

My favourite: 4.50 from Paddington

Mert benne Marple kisasszony minden ragyogó csalafintasága és bája, a számomra mindig vonzó vonatozás, fokozva az izgalmat egy, a szomszéd vágányon haladó vonat ablakában véletlenül meglátott gyilkossággal. Békebeli teázás közbeni csevegés virágokról, fonalakról, vonatokról és a bűntény felgöngyölítéséről. Christie-nek ebben a krimijében sem csak az igazság győz, a műfaj szabályainak eleget téve, hanem ­– a meglepetés. Várt, mégis elképesztő fordulatok, s az emberi jellem sötét bugyrai.

Ajánlom, aki teheti, az évforduló kapcsán merüljön el egy-egy gyilkosságban: paplakban, könyvtárszobában, az Antillákon, a Bertram Szállóban, egy angliai leánynevelő intézetben, francia golfpályán, egy fogorvosi rendelőben, Mezopotámiában, Egyiptomban, St. Mary Meadben, King’s Abbotban, Gorston Hallban, Broadhinnyben, Leahamptonban, Szilfaberekben, Jeruzsálemben, az ABC-ben, tengerparton, repülőn – vagy vonaton.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top