+ Design

Óriáscápa keresi áldozatát a Dunában – fotó!

Alternative Budapest

Mégis mit keres Marty McFly a Kálvin térnél? A Loch Ness-i szörny miért pont a margitszigeti szökőkútban pancsol? Miért van sarki fény a főváros felett? Az Alternative Budapest GIF kiállításán jártunk.

Budapest, te csodás!

– szokták mondani fővárosunkra. Az Alternative Budapest kiállítását látva viszont inkább azt kérdezném:

Budapest, veled meg mi történt?

Kovács „KoPé” Péter Alternative Budapest képsorozatában a főváros jellegzetes helyszínei elevenednek meg előttünk. Ez önmagában még nem lenne elegendő ok a hasra esésre, ezért a fotók kapnak egy kis plusz furfangot. Híres filmek még híresebb teremtményei „trollkodnak bele” a fotókba, vagy szimplán csak egy brutális természeti katasztrófa bontakozik ki a képeken. A Szabadság hídon egy T-Rex nyargal, a Parlament felett a Halálcsillag munkálatai folynak, a Batthyány térnél pedig egy birodalmi lépegető és Darth Vader teszi tiszteletét.

Loch Ness-i szörnyek a Margitszigeti szökőkútban - a kép forrása: Budapest Alternative

Loch Ness-i szörnyek a margitszigeti szökőkútban – a kép forrása: Budapest Alternative

Az Alternative Budapest képei májusban a Palomában kerültek kiállításra két másik művész alkotásainak társaságában. Be is számoltunk róla. Azóta viszont történt egy s más. KoPé műveit immár mozgókép változatban is megtekinthetjük. Június 4-én a margitszigeti Holdudvarban megnyílt az Alternative Budapest GIF kiállítása (a GIF egy rövid, néhány másodperces mozgókép). A tárlatot Péczeli Dóra, a Petőfi rádió műsorvezetője nyitotta meg este 7 órakor. Miután ez megtörtént, belevetettük magunkat a GIF-ek csodás világába, és figyeltük, hogyan dobják fel Budapest látképét nagy, furcsa, rusnya lények.

Alternative Budapest

Kovács „KoPé” Péter az Alternative Budapest GIF kiállításán a Holdudvarban – a szerző fotója

Hollywood házhoz jön

A GIF jó. A GIF vicces. Különösen akkor, amikor a főváros a téma. KoPé a popkultúra jellegzetes momentumait varázsolja Budapestre. A képek önmagukban is meghökkentőek, de így, hogy mozognak is, még inkább hangsúlyt kap a váratlanság, az abszurditás. Imádjuk, szeretjük ezt a várost, de azért lássuk be, nem mindig olyan színes-szagos, romantikus. Pláne nem a jellegtelen turistafotókon, amikkel Dunát, sőt Csendes-óceánt lehet rekeszteni. Az Alternative Budapest viszont a határokat nem ismerő képzelőerő segítségével egészen új, egyedi ízt ad a fővárosnak. Ugyan, mikor látnánk Tripodokat az Erzsébet híd mellett lépegetni, vagy óriáscápát a Dunából kiugrani? A villamoson pislogó zombikat ábrázoló kép áll talán a legközelebb a valósághoz. Egy hétfő reggelen, vagy egy szombat hajnalon valóban hasonló csendéletben lehet részünk. A GIF-eket figyelve olyan érzésünk támad, mintha Budapest lenne a világ közepe. Végre nem Amerikát támadják az ufók, mint a hollywoodi filmekben, hanem rólunk is tudomást vesznek. Végre történik izgalmasabb dolog is annál, mint hogy lerobban a 4-6-os villamos. A kiállításon megcsodálhatjuk, hogyan tör be a szürke hétköznapokba a fantasztikum, mely kedves gyermekkori emlékeket is fel-felidéz.

Az Alternative Budapest GIF kiállítást július 1-ig lehet megtekinteni a margitszigeti Holdudvarban. A belépés ingyenes, a képek pedig veszettül mozognak!

A főkép forrása: budapestalternative.com

Korábbi cikkeink a témában

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top