+ Ökológia

Magyarország legnagyobb naperőművét építik a Mátrában

Tudtad? A Nap egy óránál rövidebb idő alatt, annyi energiát sugároz a Földre, amennyit a Föld lakossága egy év alatt használ fel. Na, ezért kell nekünk sok-sok naperőmű.

Keresés a weben

Lerakták Magyarország legnagyobb napelemes erőművének alapkövét a Mátrában pénteken, a 15 megawattos (MW) teljesítményű fotovoltaikus, mintegy 6,5 milliárd forintba kerülő erőmű a Mátrai Erőmű Zrt. beruházásában épül meg.

  • Utánanéztünk, mik is azok a fotovoltaikus rendszerek:

A fotovoltaikus rendszerek jelentik a jövő energiáját. A Nap egy óránál rövidebb idő alatt, annyi energiát sugároz a Földre, amennyit a Föld lakossága egy év alatt használ fel. A fotovoltaikus rendszerek egy fizikai reakció során alakítják át közvetlenül a Nap sugarait elektromossággá. Ha további infókat akarsz róla olvasni, itt találod.

Az ünnepségen Marie-Theres Thiell, a társaság felügyelőbizottságának elnöke azt mondta,

ezzel a beruházással Magyarországon egyedülálló módon összeér a hagyományos energiatermelés a jövő energiatermelésével. A fejlesztés megvalósulását nagyban segítette, hogy a bekerülési költség felét fejlesztési adókedvezményből tudják biztosítani.

Valaska József, a zrt. korábbi elnöke szerint a társaság megértette az idők változását. A lignitalapú energiatermelés a megújuló energiatermeléssel és az erőműhöz tartozó ipari park fejlődésével együtt biztosíthatja a társaság jövőjét.

A Mátrában, az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén 30 hektáron kialakítandó szolármezőn 72 ezer 480, déli irányba tájolt napelemet helyeznek el. Az innen nyert energiát a meglévő távvezeték-hálózatba táplálják be. Terveik szerint augusztus végén már megkezdődhet az erőmű másfél hónapos próbaüzeme.

Ezzel a beruházással Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve jön létre.

A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező erőmű Magyarország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és az energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme, amely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő.

A naperőmű-projekt helyszínéül a közel húszéves üzem után megtelt és a termelésből kivont Őzse-völgyi zagytározó szolgál. A leendő naperőmű által megtermelt villamosenergia átlagosan egy kisebb várost, mintegy ezer négytagú háztartást lát el zöldenergiával.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top