+ Képzőművészet

Hatalmas fekete lyuk tátong a párizsi körgyűrű közepén

Majdnem egy hét és 400 liter festék kellett hozzá, de megérte: 1010, az optikai illúziókra szakosodott street art alkotó elkészíthette gigantikus művét, mely a műfaj új szintre emelkedését is jelzi.

A street art kétséget kizáróan új szintre lépett. Nehéz lesz persze elhitetni a lakógyűléseken szocializálódott városvédő-réteget, hogy a falra (vagy esetünkben az utcára) fújt festék nem csak csúfíthat és nem egyenlő a firkálással. De talán épp őket győzheti meg a Hamburgban élő 1010 művésznevű alkotó legújabb kompozíciója.

1010 (ejtsd: ten-ten) ugyanis ritka lehetőséget kapott ajándékba a párizsi Itinerrance galériáról. Az amúgy is erősen street art-barát francia főváros 13. kerülete nagyobb átalakítás előtt áll, ezért zárták le a párizsiak körében csak „le périph”-nek becézett forgalmas körgyűrű egyik szakaszát. Az Itinerrance kapott az alkalmon: a hatalmas területtől azonnal beindult a fantáziájuk, és ekkor került a képbe a falakra festett optikai illúzióival már hírnevet szerző 1010.

A harminchat éves, lengyel származású művész nem is tétovázott, és igazi street art csúcsművet vizionált a hatalmas aszfaltfelületre. Olyan alkotást, amely az utcán sétálva aligha mutatja meg magát. A leginkább magas épületekről vagy egy helikopterről élvezhető  hatalmas kráter/fekete lyuk öt nap alatt készült el, ezalatt mintegy 400 liter festék fogyott el. De a látványért megérte.

1010 egyik alkotása Marseille-ben

1010 egyik alkotása Marseille-ben

A tátongó űr 120 méter hosszú és néhány helyen a 30 méteres szélességet is eléri, az illúziót a rikító és sötét színek kombinációja kelti.

Szeretek játszani az emberek érzékeivel. Ha megváltoztatod a nézőpontod máris másként látsz dolgokat

– osztotta meg művészi koncepcióját 1010 a Wall Street Journal riporterével. Az alkotó akkor még csak bizakodott benne, hogy a kráterről készült képek bejárják a világot, de néhány nappal az avatás után most már biztosan állítható, 1010 ezzel az egyik legismertebb művésszé vált ebben a műfajban.

Az útszakaszon tátongó lyukat azonban hamarosan betömik, hiszen pár hónap múlva elkezdődik a felújítás, és kreatív aszfaltfestők helyett útépítő brigádok veszik át a terepet. Így a Le Périphérique nevet viselő projektnek a jövőben csak fotók őrzik majd az emlékét.

Ki ez a rejtélyes 1010?

Olvasóinkban bizonyára már felmerült a kérdés, honnan ez a titokzatos név, és ki ez a fiatalember, aki ekkora lehetőséget kapott. Nos, 1010 nyolc éves koráig élt Lengyelországban, szülei ezután költöztek ki Hamburgba. Elmondása szerint főleg az utóbbi években szakosodott a kapuk, lyukak vagy átjárók festésére. Művésznevét egy véletlennek köszönheti. Még kezdő street artosként falmatricákat ragasztott ki Hamburgban, amelyeket nem látott el névvel, csupán egy egyessel vagy egy nullával jelölt. Egy járókelő azonban elkezdte dokumentálni az alkotásokat a Flickr-en, és mindegyik képnél a #1010 hashtaget használta. Hősünknek pedig megtetszett a bináris számsorra emlékeztető, kizárólag számokból álló név.

1010 időközben kinőtte Hamburgot és már az Egyesült Államokban is volt kiállítása, sőt már Panamában is dolgozott. Utóbbi azért volt különösen fontos a street art művésznek, mert itt személyesen is találkozhatott Carlos Cruz-Diezzel, aki 1010 szavaival élve,

a hatvanas évek egyik legfontosabb optikai illúziókat alkotó művészével. Már túl van a kilencvenen, de még mindig hihetetlenül aktív.

Carlos Cruez Diaz egyik alkotása előtt

Carlos Cruez Diaz egyik alkotása előtt

Mi a Le Périphérique-et elnézve el sem tudjuk képzelni, mire lesz képes kilencven éves korára 1010. De remélhetőleg addigra nem tűnnek el olyan hamar a különös átjárói, mint most Párizsból.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top