+ Építészet

Megtalálták Titus császár diadalívét!

Titus

Titus császárnak szentelt diadalív darabjait ásták ki egy egykori lóversenypálya területén.

Titus császárnak szentelt diadalív darabjait ásták ki Rómában a Circus Maximus egykori lóversenypálya területén. Az oszloptalapzatok és más töredékek alapján végzett rekonstrukciók szerint Róma egyik legnagyobb és legdíszesebb diadalívének darabjai kerültek elő.

A háromárkádos diadalív középső íve tizenhét méter széles volt. Tetején bronzszobor állt négylovas kocsival. Az ásatásokat végző olasz régészek megtalálták a diadalív alatti ókori padlózatot is. A Kr. u. 39-81 között élt Titus Flavius Vespasianusnak emelt diadalívet a császár halálának évében avatták fel a zsidók felett aratott katonai győzelem és Jeruzsálem elpusztításának emlékére. A diadalív a Circus Maximus arénájának félkör alakú végén állt és szerves részét alkotta a nézőtérnek.

A Via Appia útján Rómába érkező utasok ezt a diadalívet látták meg először Róma városában. A Circus Maximusban rendezett diadalmeneteken a győztes hadvezérek Titus diadalívén haladtak keresztül. A néhány darabban megmaradt diadalív korabeli források szerint a 8. században még állt. A 12. században egy középkori római vízvezeték részévé vált. A diadalív maradványait jelenleg talajvíz fedi. Ennek szivattyúzására a római régészeti felügyelőségnek nincsen elegendő forrása, ezért a diadalív darabjait egyelőre ismét lefedték földdel. Szintén Titusról elnevezett diadalív látható a Palatinus-domb túlsó oldalán levő Forum Romanumon, amelyet 82-ben avattak fel. Ez kisebb volt a Circus Maximusban lévőnél.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top