+ Irodalom

Több milliós díjakat osztogatott Fekete György

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Tornai József, az Életműdíjat Kallós Zoltán néprajztudós kapta. Volt egy kis vita is a díjátadó után.

A  Pesti Vigadóban több díj és több millió forint talált ma gazdára. A helyszínből már nyilván kitálalhatták, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), és annak elnöke, Fekete György osztotta ki az elismeréseket.

A díjazottak között találjuk Tornai József költőt, műfordítót, aki

az egyetemes és egyéni létértelmezés humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, a magyar és a világirodalmi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutásáért

– kapta az Akadémia Nagydíját, amely 6 millió forintos pénzjutalommal jár.

A további díjazottak: Kallós Zoltán néprajztudós, Nagy Elek üzletember, Kernács Gabriella művészettörténész  Juhász Judit újságíró. A díj mellett mindannyian pénzjutalomban részesülnek.

Volt egy kis vita is a díjazás után, mivel Aknay János festőművész felszólalásában keményen kritizálta a Műcsarnokban rendezett Itt és most című kiállítást, mely az MMA Nemzeti Szalonjának részeként valósult meg. Aknay szerint

a kiállítás megsértette a magyar képzőművészek többségét, köztük neves alkotókat, a nemzet művészeit, akadémikusokat, vidéken és határon túl élő, jelentős munkásságot felmutató kollégákat, akiket nem hívott meg.

Fekete György erre azzal reagált, hogy az MMA részéről megadták a Műcsarnoknak a kurátori szabadságot, és hogy a kiállításról az MMA képzőművészeti tagozatának testülete konzultált a rendezőkkel.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top