+ Életmód

Elbontják Szeged egyik nevezetésségét

vészits andrea

A Móra parki szökőkút egy nagyszabású felújítás áldozata lesz, de nem mindenki ért egyet a város egyik jelképének elbontásával.

Szeged polgármestere, Botka László jelentette be a szegedi rakpart, a Móra park és a Stefánia felújításának terveit, és a hangzatos tervek között egy valami még a szokásosnál is jobban megütötte a helyiek fülét. A felújítási munkálatok részeként ugyanis elbontják a Móra parki szökőkutat, a város egyik jelképét – írja a delmagyar.hu

Az oldal beszámolója szerint a helyieket erősen megosztotta a hír. Van, aki szerint ráfért már a vérfrissítés a parkra, míg mások fiatalkori emlékeik fontos helyszínét, és persze a szökőkút szimbolikus jelentőségét sajnálják.

A felújítás hátteréről annyit lehet tudni, hogy abból a 4,3 milliárd forintos uniós támogatásból fejlesztik több száz millióért a Stefániát és a Móra parkot, amit a 34 milliárd forint uniós támogatás Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból költhet Szeged közterületekre.

A két park tervezését már elkezdték a szakemberek a Belvedere-től a klinikákig. Annyi biztos, hogy a múzeum előtti elavult medencés szökőkutat elbontják, a helyére valamilyen vízjáték kerülhet majd. Nagy Sándor fejlesztési alpolgármester a bontást többek között azzal indokolta, hogy a tér használatát erősen korlátozza. Megjegyezte, lesz helyette másik vízjáték, és a javaslatok a tervekbe beépíthetők.

A medence egyébként elég rossz állapotban van. Évente újra kellett festeni a szivárgások és a külleme miatt. Egy új szökőkút üzembiztos lenne, kisebb fogyasztással változatosabb víz- és fényjátékra lenen képes.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top