+ Film

Budapest Rooftop Cinema: Kultfilmek a csillagos ég alatt

Budapest Rooftop Cinema

Immár harmadik éve, hogy a Corvintető terasza rendre szabadtéri mozivá alakul át, ahol a nézők olyan kultuszfilmeket nézhetnek a szabad ég alatt, mint például a Mechanikus narancs, a Taxisofőr vagy a Harcosok klubja. A Budapest Rooftop Cinema szervezőjével, Besnyő Dániellel beszélgettünk.

Immár harmadik éve, hogy a Corvintető terasza rendre szabadtéri mozivá alakul át, ahol a nézők olyan kultuszfilmeket nézhetnek a szabadég alatt, mint például a Mechanikus narancs, a Taxisofőr vagy a Harcosok klubja. A Budapest Rooftop Cinema programsorozat szervezőjével, Besnyő Dániellel beszélgettünk.

Idén harmadik éve, hogy a Budapest Rooftop Cinema jóvoltából a közönség a Corvintető teraszán mozizhat. Hogyan indult a kezdeményezés?

Az alternatív közösségi filmezés, a kertmozik utánozhatatlan hangulata az elmúlt évtizedekben kikopott a pesti éjszakából, kisebb filmklubokat és eseményeket leszámítva igazából nem is volt nagyobb befogadóképességű szabadtéri vetítőhely a városban, ezért úgy döntöttünk, hogy a lehető legérdekesebb helyre egy ház tetejére álmodjuk meg az első tető/kert/mozit.

Budapest Rooftop Cinema

Mozi a Corvintető teraszán – fotó: Szemerey Bence

Úgy vettem észre, hogy az igazi áttörést a tavalyi szezon hozta meg a Budapest Rooftop Cinema életében, és mostanra abszolút megtaláltátok a közönségeteket. Szerintetek mi kellett ehhez? 

Igen, tavaly már igazi branddé nőtte ki magát a kezdeményezés, viszont már az első szezonban is voltak olyan eseményeink, ahol óriási volt az érdeklődés (pl. a ‘Drive’ vetítésünk, ahol többszörös teltház mellet vetítettünk. A közösségi oldalak, sajtópartnereink munkája és segítsége, valamint az egyedi, utánozhatatlan hangulat az, ami a törzsközönségünket hétről – hétre felhozza a tetőre.

A Rooftop bulik és programok az utóbbi években kezdtek igazán divatba jönni hazánkban, noha a lehetőség már korábban is adott volt. Vajon miért pont most lettek ennyire menők a tetőteraszos bulik?

A ‘Rooftopping’ a nagyvárosok tetőteraszainak, háztetőinek használata nem új keletű dolog a világon, számos sikeres helyszín van Európában és a tengerentúlon egyaránt. Elég csak a New York-i Metropolitan múzeum tetőkertjére gondolni, vagy a Martini bárra Párizsban. Az igény eddig is itt volt, de a lehetőségek – ahogy egy kicsit másban is – mostanra értek el hozzánk.

Mechanikus narancs, Taxisofőr, Született Gyilkosok, Shop-stop, Batman, Harcosok klubja. Számos klasszikus alkotás került már vetítésre a Corvintető tetőteraszán. Mi alapján állítjátok össze a filmes menetrendet?

Olyan klasszikus kultfilmeket, régi blocbustereket választunk, amelyeket a mai fiatalabb generáció egyáltalán nem, vagy csak ritkán láthatott nagy vásznon, mozis körülmények között. Természetesen vannak újabb keletű filmek is, ezeket az igény és az éppen aktuális apropó miatt iktatjuk be a műsorba. Pl.: olyan rendező/színész(nő) filmje aki valamilyen évfordulót /sikert ér el, vagy éppen a filmnek van mondjuk 30-40 éves jubileuma. Sajnos még így is vannak olyan alkotások, amelyeket publikus vetítésen nem tudunk a közönség elé tárni, mert a filmvetítési jogok korlátozottan vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre.

A Mechanikus narancs vetítésére 1600 ember jelezte részvételi szándékát. Legalábbis a Facebook eseménynél. Maximum hányan férnek fel egy vetítésre, és mennyi az átlag nézőszám? 

A férőhelyek korlátozottak, de kb. 300-350 fő a teltház a VIP terasszal együtt. Voltak (és reméljük lesznek is) olyan vetítések, ahol duplázunk, tehát ugyanazt a műsort adjuk le egy ismételt előadáson a nagy érdeklődés miatt.

Budapest Rooftop Cinema

Soós Bertalan fotója

A filmrajongók körében örök vitatéma, hogy eredeti nyelven vagy szinkronosan nézzenek egy alkotást. Hogyan döntitek el, hogy az adott filmet feliratosan vagy szinkronosan vetítetek le?

Mivel az eseményeinkre számos nem magyar ajkú vendég is érkezik, ezért a filmeket minden esetben eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük, Kivételt képzett pl. a magyar rajzfilmes est, ahol a Macskafogó vetítettük magyar, eredeti nyelven, angol felirattal. Ilyen jellegű vetítést idén is tervezünk egyébként.

Rossz idő esetén a program elmarad. Ilyen szempontból számotokra mennyire stresszes egy vetítési nap? Folyamatosan nézitek a rövid távú időjárás előrejelzéseket? 

Igen, a szabadtéri események az időjárás szeszélye folytán igen rizikósak. Főleg, hogy nem egy fesztiválról beszélünk, ahol akkor is sokan vannak, ha mondjuk esik az eső. Stresszesnek nem nevezném, de mindenféleképp fontos, hogy előre kommunikáljunk a közönségünkkel, hiszen számunkra is fontos, hogy meg tudjuk-e tartani az eseményt avagy sem. Több időjárás előrejelző információs szervezettel dolgozunk együtt, hogy a lehető leghamarabb értesüljünk a várható rossz időről. Sajnos még így is volt olyan, hogy a vetítést el kellett halasztanunk egy váratlan felhőszakadás miatt.

Budapest Roofop Cinema

Soós Bertalan fotója

A nyár még csak most indul majd be. Milyen újdonságokra számíthatnak azok, akik az idei évadban is a Corvintető teraszán kívánnak mozizni? 

Szigorú szabály nálunk, hogy nem áruljuk el a nyári programot előre, ezzel is fenntartva az érdeklődést a sorozat iránt. Egy adott eseményen hirdetjük ki a soron következő darabot, ezzel felkeltve a kedvet az újabb mozizásra. Mindenesetre elmondhatjuk, hogy hasonlóan szuper, zsánertől és kliséktől mentes filmeket fogunk újra bemutatni (vagy premierként vetíteni) az érdeklődőknek.

A nyitókép forrása: Szemerey Bence

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top