+ Média

Szőcs Géza idegeit borzongatja Kerényi

kerényi-szőcs, index

A Milánóban tartózkodó Szőcs Gézát telefonon szembesítették Kerényi Imre elképedést kiváltó mondataival.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Bolgár György a Milánói Expo kapcsán beszélgetett Szőcs Gézával, de nem hagyhatta ki, hogy megkérdezze a Kerényi Imrétől származó – sokak szerint bornírt – mondatokról, melyeket korábban mi is idéztünk.

Kéne egy jó kis elnyomás, diktatúra, börtönbe kellene zárni az írókat, ott majd fordíthatnának idegen nyelvű irodalmat, mint Göncz Árpád annak idején.” – mondta sok egyéb mellett Kerényi.

Kerényi Imrének ez nyilván nem a politikusi, hanem ahhoz az énjéhez tartozik, amellyel szereti provokálni – magyarázta az egykori színházi ember szavait a költőből lett politikus -, tesztelni a tűréshatárokat. Azt gondolom, hogy nem gondolhatta ezt komolyan. Arra volt kíváncsi, hogy mit fognak hozzá szólni, a közvélemény mit fog ehhez szólni. Én nem tartom ezt szerencsésnek, még ha olyan szándékkal készült is, hogy tesztelje a közgondolkodást, merthogy ezt komolyan nem gondolhatta, abban mindannyian biztosak lehetünk. [De viccnek meg rossz, nem? –  vetette közbe a műsorvezető.] Nekem ez különösen borzongatja az idegeimet az ilyesmi, mert én magam ezt átéltem. Pontosan tudom, milyen az, amikor a véleményszabadság, a lelkiismeret-szabadság, a gondolatszabadság bármilyen értelemben a hatalom ellenőrzése alatt, vagy olyan helyzetben van, hogy a hatalom szankcionálhatja. Erről csak azt mondhatom, amit Voltaire, hogy én mindent megtennék azért, hogy Kerényi úr elmondhassa ezt a véleményét, de az életemet [talán: teszem arra – hanghiba], hogy ne valósulhasson meg, amit ő ebben a véleményében megfogalmaz.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Kőszegi Ottó szerint:

    Kerényi teljesen belefér a NER rendszerében. Aki meg hallgatja, addig sem jut eszébe, hogy minek kell évi 80 milliárd közpénzt bele ölni egy finoman szólva “kétes” működésű MTVA-ba. Miközben a kormány 10 milliárdokért csatázik. Nincs pénz oktatásra, egészségügyre. Nyugaton nincs olyan köztelevízió, amely ilyen brutális mennyiségű pénzt szórna el. Ha megnézzük bármelyik konkurens csatornát, feléből negyedéből gazdálkodnak. Az MTV még mindig tele van régi idők szakembereivel, akik úgy végzik a gép rendeléseket, ami nagyon drága, az kell. Csak hogy változik a világ. Minden TV csatorna ma már a töredék pénzből fejleszt. Érdekes, hogy az MTV-nek ez még mindig nem megy valahogy.

  2. Adibandi szerint:

    Ez a vita még mindig barakkon belüli pozíció keresés. 1989-ben mindenki számára kínálkozott a lehetőség, hogy valóságos minőségében – nem a barakk kínálta lehetőségek mértékében – azonosítsa önmagát. Ehhez mindössze ki kellett volna jönni onnan. A túlnyomó többség maradt…
    Ez az egész vita nem szellemi ihletettségű, hanem nagyon is biológiai, azaz létfenntartási ösztönű.
    Ideje lenne a diskurzus helyszínét a barakkon kívül helyezni, ahol – végre – megmutatkozhatna, ki az akire egyenes derékkal is fel lehet nézni és ki az, aki a valóságban nem érzékelhető?

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top