+ Fotó

Ezek a fotók versengenek a 3,5 milliós Robert Capa nagydíjért

robert capa

A magyar fotográfiának, amely annyi kiemelkedő alkotóval rendelkezik, eddig nem létezett olyan díja, amelyre az egész világ odafigyel.

Kudász Gábor Arionnak Az emberi lépték, Sopronyi Gyulának Kilencven perc, Stiller Ákosnak Roma Biblia című pályaművéért ítélt oda fejenként 500 ezer forintos támogatással járó ösztöndíjat a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj zsűrije, amely a három jelölt közül októberben hirdeti ki a nagydíjast, aki további 3,5 millió forintot vehet majd át.

Kőrösi Orsolya, az elismerést alapító Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója elmondta:

rossz jelzés volt, hogy a magyar fotográfiának, amely annyi kiemelkedő alkotóval rendelkezik, nem létezett egy olyan díja, amelyre az egész világ odafigyel.

Perenyei Monika az eredményhirdetésen elmondta: Kudász Gábor Arion Az emberi lépték című projektjéhez 2014 óta készít képeket három magyar téglagyárban; a sorozat képei ugyanúgy egy nagy építmény részei, mint az üzemekben előállított téglák. Nagyon meggyőző vizualitás jellemzi a felvételeket, amelyek narrativitásukban nagyon sűrűek, szcenírozottak, megidézik a hatvanas évek fotorealizmusát, elemzői szemléletmódról tesznek tanúbizonyságot.

robert capa

Kudász Gábor Arion Az emberi lépték című projektjéből

Korniss Péter fotóművész Sopronyi Gyula sorozatáról szólva kiemelte, a szemlélő semmit nem lát a felvételek készítése idején zajló futballmeccsekből, csak hallatlanul fotografikus szemléletmóddal elkapott pillanatokat. „Van valami feszültség, valami rejtély ezekben a képekben: azt látjuk, amit a stadionok fényei megvilágítanak, és az egészből összeáll egy különös világ” – fogalmazott.

robert capa

Sopronyi Gyula fotója

Horányi Attila zsűrielnök hozzátette: három egészen különböző felfogású fotográfust díjaztak. Stiller Ákos klasszikus dokumentarista munkával állt elő (nyitóképünkön), a roma témájú pályázatok közül az emelte ki sorozatát, hogy sajátosan működő közösségek pozitív üzenetét szeretné megfogalmazni. Az alkotó egyfelől kíváncsi a valóságra, ugyanakkor reflektál is arra – méltatta az ösztöndíjast.

Az első nagydíjat 2015. október 22-én, Robert Capa születésének évfordulóján adják át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top