+ Képzőművészet

30 darabos Warhol-gyűjteményem igényesnek eladó

warhol

Az angolok 18 millió koronát ajánlottak, de az üzlet nem jött létre. A Warhol kollekció legértékesebb darabja egy Marilyn Monroe-t ábrázoló kép.

Hirdetés útján próbálja eladni Andy Warhol amerikai képzőművész alkotásainak gyűjteményét a prágai Makum galéria, amely három éve csődöt jelentett és felszámolás alatt áll. A felszámolóbiztos úgy véli, hogy művek eladása által befolyt összegből kártalanítani lehetne a galéria hitelezőinek egy részét.

A most piacra dobott Warhol-gyűjtemény minimális árát a felszámolási biztos 32 millió koronában (360 millió forint) jelölte meg – írja a Mladá Fronta Dnes című cseh lap, amely szerdán összeállítást közölt az ügyről.

A Makum Galériát 1995-ben Jirí Svestka és Adriana Krnácová, Prága mai főpolgármestere alapította. A cseh fővárosnak ez volt az első magángalériája, amely 16 évig működött. Svestka és Krnácová útjai az ezredfordulón azonban elváltak, és a galéria egyetlen tulajdonosa Svestka lett.

Svestka, aki hasonló galériát működtet Berlinben, anyagi gondok miatt döntött három éve a prágai Makum felszámolása mellett. Szerinte a galéria a nemzetközi gazdasági válság miatt ment csődbe. A Makum felhalmozott adósságát a felszámolási biztos és a szakértők 80 millió koronára becsülik.

A több mint harminc darabból álló prágai Warhol-gyűjtemény iránt a londoni Sotheby’s aukciós ház is érdeklődött. Az angolok 18 millió koronát ajánlottak fel a gyűjteményért, amit a felszámolási biztos kevésnek tartott, ezért az üzlet nem jött létre. A gyűjtemény legértékesebb darabja egy Marilyn Monroe-t ábrázoló kép (nyitóképünk illusztráció).

Valószínű, hogy a Makum galéria többi műtárgyát – például Frantisek Kupka cseh expresszionista festő néhány képét – is rövidesen eladják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top