+ Design

Budapest, ahogy még sosem láttad

Paloma

Május 22-én ünnepelte 1 éves születésnapját a Paloma galéria, ahol számos dizájner bemutatóterme kap helyet. Megnyílt egy új kiállítás is, amelyen három hazai művész mutatja meg, hogyan látják ők Budapestet.

Szakadó esőben volt kénytelen szülinapozni a Paloma. Hogy mi is az a Paloma? Egy művészeti galéria, pontosabban művészeti udvar a Kossuth Lajos utca 14-16. szám alatt. A pesti bérház mutatós vaslépcsősora egy gangos körfolyosóra vezet, ahonnan sok kis üzlet, kiállítótér nyílik. Az üzletek és kiállítóterek fiatal, feltörekvő dizájnereknek adnak kibontakozási lehetőséget.

Ha esik, ha fúj, megünnepeljük a Paloma születésnapját!

– írta Facebook oldalán a galéria. Fújni éppen nem fújt. Az eső viszont szakadt ezen a borongós péntek délutánon. Ennek ellenére tekintélyes tömeg gyűlt össze a gangon, hogy meghallgassák a szülinapi köszöntőt. Fellépett a hangművész Kayamar és Göncz Renáta operaénekes, valamint múltidézést tartott Dr. Alföldy Gábor, a Wagner-ház egykori lakója.

Péntek a Palomában Péterekkel

A születésnap apropóján a Paloma első emeletén található bemutatótermében három Péter közös kiállítása nyílt meg. Mindhármukat fővárosunk ihlette meg. KoPé (Kovács Péter) a BudapestAlternative projectjét hozta el, ott volt a kiállítók között Petyka (Szabó-Lencz Péter), és nem maradt ki a buliból Mohadesign (Mészáros Péter) sem.

Paloma

A Paloma kiállítóterme – a szerző fotója

KoPé jellegzetes budapesti helyszíneket tár elénk. Ez még önmagában nem lenne túl izgalmas, ezért ad egy kis furfangot a fotóknak. Mondjuk, az Erzsébet téren nem roséfröccsüket szürcsölő fiatalok néznek ránk, hanem Godzilla vicsorít felénk. A Gellért-hegyen épp egy vulkán készül kitörni, a Móricz Zsigmond körtéren pedig nem dugó, hanem repülő bálna borzolja a kedélyeket. Olyan, mintha egy Budapesten járó ügyes turistafotós képeit rendre Steven Spielberg vette volna kezelésbe.

Paloma

KoPé képei a Paloma kiállítótermében – a szerző fotója

Az egész fotósorozat hihetetlenül szürreális és mókás. Végre fővárosunkban is zajlik az élet: most az egyszer nem valamelyik amerikai nagyvárosra csap le a gonosz. A kedvencem az a kopottas, vérbeli oldschool hangulatot árasztó kép, amelyiken a Beatles lépked át a zebrán a Keletinél.

Mohadesign főleg digitálisan színezett tusrajzokat mutatott be, melyeken legendás budapesti épületek elevenednek meg. Ezeket a képeket látva az ember úgy érzi, Tesz-Vesz város utcáit járja épp. Mohadesign Anker Palotája tele van élettel, szinte lüktet.

Paloma

Anker Palota – Mohadesign alkotása – a kép forrása: Mohadesign Facebook

A pontot az i-re a tetőn tanyázó ebek teszik fel. A színes, mesebeli rajzokat nézve az aranyos szó jutott eszembe először. Úgy tűnik, nem voltam egyedül ezzel a véleményemmel: egy mellettem álló 60-70 év körüli hölgy orrhangon csak annyit mondott Mohadesign alkotását kémlelve:

Cuki!

A street art területen otthonosan mozgó Petyka fotókból készült digitális kollázsokkal és graffitivel rukkolt elő a Paloma kiállítótermében. Képei legalább annyira színesek-szagosak, vibrálóak, akár Budapest. Petyka előszeretettel pakolja egymásra a főváros jellegzetes épületeit, járműveit, hogy aztán mindezt absztrakt, geometrikus alakzatokkal fűszerezze tovább. A bemutatóterem kopottas hangulata ügyesen tükrözi azt az underground életérzést, ami a három művész alkotásait is jellemzi.

Paloma

A szerző fotója

KoPé, Petyka és Mohadesign közös kiállítása július végéig tekinthető meg a Palomában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top