+ Zene

Punklegenda koncertezik Magyarországon

Alig néhány napja lett hivatalos, hogy péntek este egy élő punklegenda koncertezik Budapest belvárosában. Mike Watt basszusgitáros számtalan meghatározó zenekarban játszott, karrierjét pedig a formabontó Minutemenben kezdte.

Alig néhány napja lett hivatalos, hogy péntek este egy élő punklegenda koncertezik Budapest belvárosában. Mike Watt basszusgitáros számtalan meghatározó zenekarban játszott, karrierjét pedig a formabontó Minutemenben kezdte.

A kiskamasz Mike Watt San Pedroban nőtt fel. Egyszer sétált a parkban, amikor egy kövér kisfiú szabályosan az orra előtt leesett a fáról, majd az antréját úgy tette még tökéletesebbé, hogy bemutatkozás helyett csak annyit mondott a meglepett kissrácnak: „Te nem is vagy eszkimó”. Mike Watt ezt a történetet számtalanszor elmesélte már, ugyanis így ismerkedett meg D. Boonnal, akivel később a nyolcvanas évek egyik megkerülhetetlen punkzenekarát, a Minutement alapították.

A rendkívül intelligens, tájékozott és érdeklődő Boon nagy hatással volt Mike Wattra, akivel hamar szoros barátok lettek. D. Boon először csak a történelem iránti rajongását ragasztotta át Wattra, hamarosan pedig megszületett a közös zenekar ötlete is, de az sem a szokott módon: Boon sokkal inkább kultiválta a már akkor is kissé anakronisztikus Creedence Clearwater Revival zenéjét, mint a korosztályukban dívó rocklemezeket. Ráadásul akkor még a hangszereiken sem voltak éppen profik, a legenda szerint kezdetben a fiúk sem a gitárok közötti különbséget, sem a hangolás rejtelmeit nem nagyon értették.

Ezeken a problémákon aztán túljutottak, sőt a Minutemen tagjai (a dobos George Hurley-val kiegészülve) idővel kiváló zenészek lettek, amivel messze kilógtak az akkori amerikai punkszcénából. A zenekar ráadásul gondolatban kifejezetten gazdag dalszövegekkel operált. amely messze elkerülte az egydimenziós anarchista zenekarok retorikáját. A Minutemen tagjai között koncerten félelmetes kémia volt, ahogyan Keith Morris (Black Flag, Circle Jerks, Off!) nyilatkozta róluk:

Olyanok voltak, mintha ugyanabban a kórházban születtek volna ugyanazon a napon. Csak éppen nem ugyanattól az anyától.

A Minutemen zenéjét kezdetben némi értetlenség fogadta, ami annak volt köszönhető, hogy a zenekar tagjai szerették feszegetni a határokat, feloldani a klasszikus dalszerkezeteket. A Minutemen dalai sokszor nagyon rövidek (de a közhiedelemmel ellentétben nem ezért ez a nevük), sokszor tűnnek esetlegesnek, pedig dinamikailag kifejezetten felépített szerkezetekkel dolgoztak Mike Watték.

Nem kellenek refrének, nem kellenek gitárszólók sem. Igazából semmi sem kell

– nyilatkozta Mike Watt a zenekar esztétikájáról. A Minutemen 1980 és 1985 között a tisztességes punkzenekarok életét élte: mindössze 5 év alatt 4 nagylemezt és 6 EP-t készítettek, emellett aktívan turnéztak is. A zenekar karrierjének D. Boon tragikus halála vetett véget: a gitáros-énekes egy autóbalesetben veszítette életét 1985 karácsonya előtt pár nappal.

Mike Watt barátja halála után mély depresszióba zuhant, a zenélést is abba akarta hagyni. A Sonic Youth tagjai győzték meg arról Wattot, hogy folytassa a zenélést, aki Firehose néven alapított zenekart, majd annak feloszlása után szólókarrierbe kezdett, közben pedig olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Stooges, Porno For Pyros, vagy a J Mascis and the Fog.

A Mike Watt & The Missingmen az S8-ban játszik péntek este.

A Minutemen történetéhez remek néznivaló a We Jam Econo: The Story Of The Minutemen című dokumentumfilm, amely itt végignézhető:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top