+ Színház

Levegőben lóg az Örkény, a STEREO Akt és a Szputnyik POSZT-előadása

POSZT

A Magyar Teátrumi Társaságnak az az álláspontja, hogy a POSZT versenyprogramján azok az előadások vehessenek csak részt, amelyek vállalják a versenyt.

Két hét múlva kezdődik a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), ám még nem született döntés a versenyprogramból visszalépett társulatok részvételéről. Az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság döntött úgy az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vita kapcsán, hogy a versenyprogramba válogatott előadásaikat játszani fogják, de a versenyben nem vesznek részt.

Kőhalmi Andrea, a POSZT egyik ügyvezető igazgatója a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kérdésről a POSZT szakmai tulajdonosai – a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság – között háttéregyeztetések zajlanak. Május 26-án, a tulajdonosi taggyűlésén a többségi tulajdonos pécsi önkormányzattal együtt hoznak döntést.

A Teátrumi Társaság közgyűlésének az az álláspontja, hogy a POSZT versenyprogramján azok az előadások vehessenek csak részt, amelyek vállalják a megmérettetést. A Magyar Színházi Társaság ezeket a színházakat is ugyanúgy várja a POSZT-ra, mint a többi versenybe beválogatott előadást. Álláspontjuk szerint a zsűri megnézhetné és értékelhetné produkcióikat, és a színházak aztán eldönthetnék, hogyan viszonyulnak a zsűri véleményéhez.

A június 4. és 13. között zajló POSZT versenyprogramjába Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatott be – összesen 235 előadásból – 14 produkciót. Nyolc előadás közös megegyezéssel került a versenyprogramba, míg 3-3 produkció egyéni döntésük alapján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top