+ Irodalom

Tíz igaz történet a lelkiismereti foglyokról

amnesty international

Tegyük fel, hogy a fogyatékos unokaöcséd meg próbál védeni, ezért őt is megverik. Mert hát ő is úgy különbözik tőlük, ahogy nem szeretik, ha különbözve van. Részlet Tasnádi István novellájából, a Tíz igaz történet egyikéből.

A Libri Kiadó, mely kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, és különös figyelmet fordít a jelen társadalmi problémáira és kérdéseire, ezzel a könyvvel köszönti az idén 25 éves Amnesty International Magyarországot. Gálát is szerveznek a Katonában, a bevételt az AIM javára ajánlva fel. 

Emberek, jogok. Emberi jogok. Megsértett, sárba tiport emberi jogok.

Tíz történet, tíz emberi jogi jogsértés históriája.

Tíz áldozat, akiket az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak tekint.

Tíz novella, mely róluk szól, és mely rajtuk keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre.

Tíz magyar író: Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Tasnádi István, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Vámos Miklós, akik vállalták, hogy a krónikásaik lesznek, így az olvasó e szerzők interpretációjában találkozhat a tíz áldozat sorsával. A sorsok az idei könyvhéten testet öltenek, mind olvasható a Tíz igaz történet című novelláskötetben.

A Libri Kiadó nem áll meg „csak” a kötet megjelentetésénél, közösen szervez gálát, hogy a megelevenedhessenek ezek a történetek. Hiszen az Amnesty – azon túl, hogy független szervezetként arra törekszik, hogy az emberi jogi sérelmek megszüntetésére szóló ajánlásokat érvényesítse a hatóságoknál, kormányoknál és más döntéshozóknál – az emberi jogi jogsértések áldozatainak sorsán keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre, és hétköznapi embereket mozgósítva igyekszik javulást elérni az esetükben.

Tasnádi István Shopping anf bullying című írása

TEGYÜK FEL, hogy nő vagy, harmincas, egy kisvárosban élsz. Tegyük fel, hogy van egy tizenegy éves gyereked és egy fogyatékkal élő unokaöcséd. Tegyük fel, hogy egy tetszőleges napon az az ötleted támad, hogy elmész velük bevásárolni. Merthogy elfogyott ez-az, őket pedig nem lehet otthon egyedül hagyni. Beültök a kocsiba, az úton zenét hallgattok, beszélgettek, lehet, hogy veszekedtek is, mert ők ketten ott hátul folyton hülyéskednek, piszkálják egymást, de legalább elvannak, amíg araszolsz a délutáni csúcsforgalomban, úgyhogy, tegyük fel, ez most nem is annyira bosszant.

A parkolóban kiszálltok, szerzel egy bevásárlókocsit, vagy inkább kettőt, mert mind a ketten szeretik tolni. És akkor, tegyük fel, hogy odalép néhány ismeretlen férfi, és megüt. Botokkal üt. És kiabál. Hogy te az vagy, aki, és azért kapod a verést, hogy ne ott legyél az, aki, ahol ő más. Ő, aki különbözik. Tegyük fel, hogy a fogyatékos unokaöcséd meg próbál védeni, ezért őt is megverik. Mert hát ő is úgy különbözik tőlük, ahogy nem szeretik, ha különbözve van. Sőt még kevésbé szeretik, mert hát ő nyomorék. Egy idióta. Egy selejt. Neki még annyira sem lenne joga ott lenni, egyáltalán lenni, mint neked. Mondják, miközben rúgnak. Hulljon a férgese.

A gyereket nem bántják, hát nem állatok ők, a gyerek csak végignézi. Elveik vannak, igazságérzetük, tradícióik, melyek alapján méltán érezhetik úgy, hogy ők a Minőségileg Különbözőek. Fekszel a földön, a Különbek rugdosnak, és nézed a gyereked, ahogy téged néz. A járókelők közben csak járnak és kelnek, azért járókelők, senki nem avatkozik közbe, senki nem segít, senki nem kiált rendőrért, nyílnak a csomagtartók, lendülnek az akciós termékekkel teli nejlonzacskók. A járókelők most csendben örülnek, hogy ők nem pont úgy különböznek, ahogy te. Nem olyan feltűnően. Senki nem akar magának problémát, van úgyis elég. Fekszel hát a földön, és tűrsz. Egyszer csak vége lesz.

Tegyük fel, hogy egy olyan világban élsz, ahol ez megtörténhet. De tegyük fel azt is, hogy vannak emberek, akik bár szintén különböznek tőled, mégis akarnak tenni érted valamit. Vagyis hát megtesznek mindent, ami tőlük telik. Tegyük fel.

A különleges est házigazdája Till Attila, a zenéről a Gourmand gondoskodik, de a gálán persze ott lesznek az írók, Dragomán György, Forgách András (aki Koronatanú című novelláját olvassa fel), Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Simon Márton, Tasnádi István, Vámos Miklós is, valamint Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója és Sárközy Bence, a Libri Kiadó igazgatója. A történetek életre keltésében pedig a Katona József Színház színészei, Fullajtár Andrea, Nagy Ervin és Vajdai Vilmos segédkeznek.

De ezen az estén minden néző tehet azért, hogy az emberi jogi sérelmek megszüntetésén dolgozó független, demokratikus szervezetet segítse, hiszen a rendezvény bevételét a Libri Kiadó az Amnesty International Magyarország javára ajánlja fel.

TÍZ IGAZ TÖRTÉNET
emberi jogi novellák a Katona József Színház nagyszínpadán
2015. június 2., kedd, 19.00
Műsorvezető: Till Attila
Belépőjegy: 1500 Ft, amellyel az Amnesty International Magyarországot támogatja
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top