+ Film

Miért osztja meg Sorrentino filmje a Cannes-i kritikusokat?

sorrentino

A főhőst olyan abszurd figurák veszik körül, mint a labdarúgó Maradona elhízott hasonmása, aki hátára Karl Marx portréját tetováltatta, s csak bottal és oxigénpalackkal tud közlekedni.

A sajtóvetítésen az újságírók egy része hatalmas tapssal, mások búgással, az esti díszbemutatón pedig negyedórás ovációval fogadták Paolo Sorrentino Oscar-díjas olasz rendező angolul forgatott filmjét, amelyet szerdán mutattak be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos programjában.

Az Ifjúság című alkotást ellentmondásosan fogadta a sajtó Cannes-ban, pontosan úgy, mint két évvel ezelőtt az olasz rendező legutóbbi, A nagy szépség című filmjét, amely a fesztiválról díj nélkül távozott, néhány hónappal később viszont elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

A szépségről, a művészet lényegéről, az emlékezésről és mindenekelőtt az elmúlásról szóló, hollywoodi sztárokkal forgatott, groteszk hangulatú Ifjúság című filmet az újságírók egy része azonnal az Arany Pálmával jutalmazná, míg mások, mint például a The Guardian és a francia filmes lapok kritikusai egy giccses és gyenge szórakoztató filmnek tartják. A Variety filmes szaklap szerint eddig ez a film osztotta meg legjobban a Croisette-et (a fesztivál közönségét).

A svájci Alpokban, egy elképzelt luxus termálhotelben játszódó történet főhőse két régi barát, egy karmester (a 82 éves Michael Caine) és egy filmrendező (a 76 éves Harvey Keitel), akik életük legszebb pillanatainak felidézése mellett elsősorban prosztatagondjaikat osztják meg egymással. Olyan abszurd figurák veszik őket körül, mint a labdarúgó Maradona elhízott hasonmása, aki hátára Karl Marx portréját tetováltatta, s csak bottal és oxigénpalackkal tud közlekedni, de egy teniszlabdával percekig képes a sarkán „dekázni”.
A karmester, aki egész életében elhanyagolta családját, és akit a magyar származású Rachel Weisz által megformált lánya apatikusnak talál, a film végére teljesen visszanyeri életkedvét. Az utolsó, végrendeletnek szánt filmjén dolgozó rendező viszont belehal abba, hogy a 77 éves Jane Fonda által játszott, karikatúraszerű hollywoodi sztár, akit ő indított el a pályán, meglátogatja és visszautasítja a neki ajánlott szerepet, miután egy mexikói tévésorozatban kapott három évre szóló szerződést.

A szereposztás briliáns, és ha valamelyikünknek járna díj, azt mindhárman megkaphatnánk

– mondta Michael Caine a bemutató előtti sajtótájékoztatón.

Paolo Sorrentino elmondta, hogy az idő múlásáról szóló, álomszerű és melankolikus alkotás optimista, mert a belső félelmeink feloldását szolgálja.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Damjanich szerint:

    Köszi Szerk., ebből a cikkből se tudtunk meg semmit. Ti az ilyen semmitmondó hírecskék megírására specializálódtatok? Esetleg lehetne picikét színvonalasabban is…?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top